Gesprek met historica/jeugdauteur Aline Sax in de Paarse zetel (vr.21/3)


Foto Koen Broos
Foto Koen Broos

Aansluitend bij Oorlog en trauma en bij de Jeugdboekenweek is Aline Sax te gast bij Griet Pauwels in de Paarse zetel. Uitzonderlijk op eeen VRIJDAG, 21 maart (12.30-13.15u) in bibliotheek Zuid, Achilles Musschezaal.

Aline Sax is gefascineerd door geschiedenis. Ze doctoreerde in 2012 over de Tweede Wereldoorlog. Tegelijk verscheen Voor Vlaanderen, volk en Führer over Vlaamse collaborateurs tijdens WOII.
Ook in haar verhalen voor jongeren is WO II een terugkerend thema: Geen stap terug (Stalingrad, 1942), Mist over het strand (15-jarige soldaten in het Duitse leger), De laatste reis (de Holocaust). In 2011 maakte ze samen met illustrator Caryl Strzelecki De kleuren van het getto, een opmerkelijke graphic novel over de opstand in het Joodse getto van Warschau in 1943.

In Wij, twee jongens volgt de lezer de 18-jarige Adriaan, die in 1910 met zijn familie wil emigreren naar New York, maar er uiteindelijk alleen aankomt. Hij moet zich weten te redden in de grootstad. Dat gaat moeizaam, tot hij hulp krijgt van Jack. In 2008 won de toen 24-jarige Aline Sax met dit verhaal over migratie en ontluikende homoseksualiteit ‘De kleine Cervantes’ jeugdliteratuurprijs 2008 van de Stad Gent, een publieksprijs toegekend door jongeren van de 1ste graad van Gentse secundaire scholen. Voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen eindigde het boek op de 2de plaats (na het toen razend populaire Twilight). Schaduwleven vertelt hoe het verder loopt met Adriaan en Jack.

Met Het meisje en de soldaat schrijft Aline Sax voor het eerst over de Eerste Wereldoorlog: het is een intiem dubbelverhaal, afwisselend vanuit het vertelstandpunt van een blind meisje en van een Afrikaanse soldaat aan het IJzerfront, met illustraties van Ann De Bode.

Meer info over Aline Sax op haar website www.alinesax.be

Gesprek met historica/jeugdauteur Aline Sax in de Paarse zetel (vr.21/3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s