Nacht van de Geschiedenis en Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014: WO I


nachtvandegeschiedenis2014In het eerste herdenkingsjaar van de Eerste Wereldoorlog wijdt het Davidsfonds zijn 12de Nacht van de Geschiedenis volledig aan het dagelijks leven gedurende de “Groote Oorlog”. Over heel Vlaanderen vinden op dinsdag 25 maart meer dan 200 activiteiten plaats. Vooral presentaties, lezingen, vertellingen, rondleidingen, bezoeken… De folder met het overzicht vind je in de bib maar staat ook hier
online. Een greep uit de activiteiten in het Gentse. Granaatgefluit in den Grooten Oorlog is een avondvullend programma in het Dr. Guislain Museum in samenwerking met de Vlaamse Geschiedkundige Kring en UGent Memorie. Giselle Nath heeft het over de voedselbedeling, Kristof Loockx over de studenten, Pieter Trogh over de hospitalisatie en Pieter Verstraete over de psychische gevolgen van de Groote Oorlog. De avond wordt opgeluisterd met theater, live-muziek en een receptie.
Fotograaf Michiel Hendryckx heeft het verder in het Geuzenhuis om 20 uur over het boek Het frontparadijs: oorlogsrelaas van een Duitse Soldaat, een nieuwe uitgave van een boek dat kort na WO I uitgegeven was als Etappenleven te Gent : kantteekeningen bij de Duitsche ineenstorting. Wandt was tijdens WO I secretaris van de arts van de Gentse Etappe. Het etappegebied was het gedeelte van het bezette land dat aan de frontlijn grensde en door militairen werd bestuurd. Zijn relaas werd een antimilitaristisch pamflet.
Voorts leest actrice Chris Thys om 20 uur in de Joan Vandenhoutezaal in het Gravensteen voor uit het clandestiene dagboek dat door de Vlaamse schrijfster Virginie Loveling (1836-1923) werd bijgehouden tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Frederik Vanderstraeten, de auteur van Luchtschip boven Gent vertelt op hetzelfde tijdstip in  School Mariavreugde te Wondelgem over de brandende zeppelin die in de nacht van 6 op 7 juni 1915 in het centrum van Sint-Amandsberg neerstortte.

Deze laatste 3 activiteiten hebben één ding gemeen: over de vermelde boeken vind je meer informatie op ons aanraakscherm “Bib-in-touch”, waar je zelf documenten en boeken rond Wereldoorlog I kan verkennen. Dit scherm staat momenteel op de 3de verdieping in Bib Zuid. Vooralsnog zijn er drie luiken op “Bib-in-touch”: De Duitse blik – Stad in oorlog – Gentse stemmen, maar in de loop van de komende maanden zullen we het aanbod uitbreiden, o.m. met een luikje Getuigenissen en Duitse Stemmen. Een keuzelijst van boeken over de Eerste Wereldoorlog in Gent kan je overigens hier terugvinden.

De komende maanden zullen we  in Uitgelicht, onze nieuwsbrief met de tips van de bib, ook boeken of films over Wereldoorlog I in de belangstelling brengen. Je kan je hier onderaan abonneren.

Twee dagen voor de Nacht van de Geschiedenis, zondag 23 maart, wordt bekendgemaakt wie de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014 binnenrijft. 5 van de 6 kandidaten op de shortlist  hebben een relatie met Wereldoorlog I:
Piet Chielens is coördinator en vernieuwer van het In Flanders Fields Museum in Ieper.
Sophie De Schaepdrijver is een gerenommeerde Belgische  historica aan de Pennsylvania State University en schrijfster van De Groote Oorlog. Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Arnout Hauben maakte als reportage- en documentairemaker van de televisiereeks Ten Oorlog een voettocht langs de Europese frontlijn.
Stefan Hertmans, romanschrijver, dichter en essayist, schreef de bestseller Oorlog en terpentijn, gebaseerd op oude geschriften van zijn Gentse grootvader. Hij is met dit boek ook genomineerd voor de Gouden Boekenuil 2014 én de Libris Literatuurprijs 2014.
Giselle Nath, historica aan de Universiteit Gent, publiceerde Brood willen we hebben: honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog in België
Liesbet Nys schreef als historica (UG en KUL) het boek Vooruit Gent, naar aanleiding van 100 jaar Vooruit.

Nacht van de Geschiedenis en Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014: WO I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s