Hedendaagse Iraanse klassieke muziek in De Centrale


alizadehOp vrijdag 14 maart 2014 zijn Hossein Alizadeh & Hamavayan Ensemble te gast in De Centrale. Het concert wordt georganiseerd in het kader van de vijfde editie van Belmundo. Dit is een activiteitenreeks in Gent van 1 tot 31 maart die internationale solidariteit op de voorgrond plaatst.

Hossein Alizadeh wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande figuren van de hedendaagse klassieke muziek uit Iran. Hij is componist en meester (ostâd) op de târ en setâr. Alizadeh is ook een virtuoos op het nieuwe, door hem ontworpen instrument shurangiz (letterlijk: emotie-opwekker).

Alizadeh volgde een traditionele opleiding en studeerde Perzische klassieke muziek aan de universiteit van Teheran. In deze muziek speelt improvisatie een belangrijke rol maar allesbepalend is de radif (canon). Hij leerde de radif bij verschillende grote meesters zoals Houshang Zarif. Later volgde hij ook compositie en musicologie aan de universiteit van Berlijn.

Hossein Alizadeh richtte in 1989 het Hamavayan Ensemble op, waarmee hij een vernieuwende benadering van de Iraanse vorm van koorzang verkende. Alizadeh speelt op 14 maart samen met een beperkte bezetting van dit ensemble. Daaraan gekoppeld geeft hij op 16 maart een masterclass Iraanse muziek.

Philippe Paelinck

Hedendaagse Iraanse klassieke muziek in De Centrale

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s