Boekenweek 8-16 maart


boekenweek illustratieIn Nederland zijn ze al aan hun 79ste editie toe, maar morgen gaat in Vlaanderen de eerste Boekenweek van start. Deze literaire week (8-16 maart) volgt de Literaire Lente op en is een samenwerking tussen twee Nederlandse literaire organisaties en het Vlaamse Boek.be.

Het centrale thema is ‘Reizen’. “Van spannende reisverhalen tot meereizen in het hoofd van de auteur, alles kan en mag. Zolang het je maar doet verlangen naar meer. Veel meer. En wees gerust, die kans is groot. Want de lat ligt hoog.”

Bij de Boekenweek hoort ook een Boekenweekgeschenk, een novelle, essay of roman dat ieder jaar speciaal voor de Boekenweek wordt geschreven. Na Kees van Kooten en Tom Lanoye valt de eer te beurt aan de Nederlander Tommy Wieringa.  De veelvuldig gelauwerde auteur (o.a. F. Bordewijkprijs en de Libris Literatuurprijs) van Joe Speedboot, Caesarion en Dit zijn de namen schreef met Een mooie jonge vrouw een 96 pagina’s tellende novelle over een midlifecrisis. Edward Landauer, een 42-jarige microbioloog, slaat met de 28-jarige Ruth een mooie jonge vrouw aan de haak.  Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme.

Het boek wordt alvast bijzonder lovend door de pers onthaald:
“Wieringa weet het allemaal heel precies te vatten, van de overrompeling van de verliefdheid tot de zompigheid van de wanhoop. Dat verraadt een wereldwijs leven van goed kijken en juist voelen.” (Humo)
“Boekenweekgeschenk Tommy Wieringa is om te smullen.” (Het Parool)
“Een tovenaar aan het werk.” (De Morgen)

Tijdens de boekenweek krijg je deze novelle gratis in 200 Vlaamse boekhandels aangeboden van zodra je voor € 12,50 (Nederlandstalige) boeken aankoopt. In dit Boekenweekgeschenk zit bovendien een voucher die je aan het NMBS-loket kan inruilen voor een gratis heen-en-terugbiljet, geldig op zondag 16 maart tussen twee Belgische stations naar keuze.
Een lijst van de 200 deelnemende boekhandels in Vlaanderen kan u op hier checken.

Wie deze auteur ook eens in levende lijve wilt zien, stipt best zondag 16 maart aan in de agenda. Dan is er in de Balzaal van Vooruit een Vriendenavond met Tommy Wieringa. Twee romanschrijvers (Naast Wieringa ook Peter Terrin) , twee dichters (Maud Vanhauwaert en Menno Wigman) en een zanger (Spinvis) vertellen u in deze intieme voorstelling alles over een mooie jonge vrouw, in een poging haar geheim te ontrafelen én te vergroten.
Dit kan gratis op vertoon van uw Boekenweekgeschenk, anders betaalt u 10 euro.  Reserveren is wel noodzakelijk via dit formulier.

Een interview naar aanleiding van het Boekenweekgeschenk kan u beluisteren op de site van Vpro en een interview bij Matthijs van Nieuwkerk in ‘De Wereld Draait Door’ kan u hier bekijken.

·         De werken van Wieringa vindt u momenteel terug op het houten tentomeubel op de 4e verdieping, omringd door een selectie titels van zijn “vrienden” en Boekenweekfolders en -flyers.

Taal- en Literatuurafdeling

Boekenweek 8-16 maart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s