Paco de Lucía overleden


pacoDe Spaanse flamencogitarist Paco de Lucía is woensdag 26 februari 2014 op 66-jarige leeftijd in Mexico gestorven. Paco de Lucía geldt als een grootmeester van de flamenco en als peetvader van de Flamenco Nuevo, een hybride mix van flamenco en jazz. Niet alleen vernieuwde hij het flamencogenre, maar hij verfijnde het ook tot gerespecteerde muziek. Zijn samenwerking met de mythische flamencozanger El Camaron de la Isla, waarmee hij tien albums maakte, tekende hem diep. Camaron kon met zijn zigeunerstem als geen ander de duende oproepen.

Paco de Lucía was een topgitarist die zich niet beperkte tot flamenco, maar ook klassieke muziek en jazz speelde zonder zijn wortels los te laten. Met scherpe ritmes, virtuoze versieringen en veel melancholie beheerste hij het gitaarspel tot in alle finesses. In 1973 brak hij internationaal door met de hit Entre dos Aguas.

Sinds 1979 vormde hij een gitaartrio met de gitaristen John McLaughlin en Larry Coryell, die later door Al Di Meola werd vervangen. Hun elpee Friday Night Live in San Francisco is een van de best verkochte en meest geslaagde cross-over experimenten van de jaren tachtig. De Lucía is ook bekend van zijn Paco de Lucía Sextet, waarin hij met twee van zijn broers speelde. Tijdens zijn carrière werd hij bekroond met onder meer de Latin Grammy Award voor het beste flamencoalbum. In 2004 ontving hij de prestigieuze Prins van Asturias Prijs.

Tijdens de zomer van 2012 was Paco de Lucía nog in Gent. Hij opende op donderdag 5 juli de elfde editie van het Gent Jazz Festival.

Paco de Lucía overleed aan een hartaanval toen hij op een strand met zijn kleinkinderen aan het spelen was.

Tine Englebert, bibliothecaris Afdeling Muziek en Film

Paco de Lucía overleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s