Great Books: waarom zou je de klassieken lezen?


waaromzoujedeklassiekenlezencalvinoDe gratis lezingenreeks “Great Books” van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de UGent is met veel succes gestart. Elf klassiekers uit de Westerse literatuurgeschiedenis worden de komende weken op woensdagavond toegelicht door een expert en via Urgent.fm te herbeluisteren. Van de Ilias van Homerus, over Hamlet van Shakespeare tot Spoken van Ibsen. Uit elke grote taalgroep wordt een “reus” voorgesteld. Een intrigerend opzet waarbij elke docent op zijn manier de centrale vragen beantwoordt: Waarom zijn die titels belangrijk? Waarom én hoe lezen en herlezen wij die meesterwerken? Waarom zijn zij vandaag nog relevant? Wat maakt hen tijdloos en universeel?

De Amerikaanse filmcriticus David Denby doet in Terug naar de klassieken enthousiast verslag van zijn odyssee door de belangrijkste boeken van de Westerse cultuur. Als late veertiger beseft hij “dat hij niet meer weet wat hij vroeger wist”. Hij klaagt erover dat hij steeds bezig is met actuele zaken, bijna uitsluitend kranten en tijdschriften leest, geen leestijd meer heeft … Zijn vrouw geeft hem een goede raad : “Doe iets of hou je mond! Waarom ga je niet lezen in plaats van zo te zeuren”. Na 30 jaar schrijft hij zich opnieuw in voor de eerstejaars colleges van de Columbia University gewijd aan hoogtepunten van de Europese literaire en filosofische traditie. Een jaar lang volgt hij intens de lezingen en gaat hij in debat met de docenten en studenten. De discussie over de canon als bastion van Dode Blanke Europese Mannen loopt als een rode draad door de behandeling van de 28 toppers. Als volleerd journalist beschrijft hij kleurrijk zijn “gevecht met de beroemde boeken” en vooral wat die lectuur mettertijd met hem doet. Hij blijft wel kritisch over zijn leesverslag: “Een avonturenboek dus, en tevens een naïef boek, het boek van een liefhebber – met andere woorden, een dwaasheid.”

Even boeiend zijn de korte essays in Waarom zou je de klassieken lezen van Italo Calvino. Hij begint met veertien definities: bv. “Klassieke werken hebben, de volgende eigenschap: hoe meer je ze denkt te kennen van horen zeggen, des te nieuwer, onverwachter en ongehoorder ze blijken te zijn wanneer je ze werkelijk leest.” En dan volgen zijn liefdesverklaringen – in een heldere stijl en zeer aanstekelijk –  aan de boeken en auteurs die hem hebben gevormd en geïnspireerd in de loop van de jaren ‘50 tot ‘80 van de vorige eeuw. “Alleen als je belangeloos leest kan het voorkomen dat je stuit op het boek dat ‘jouw’ boek wordt.”

Andere betrouwbare leesgidsen vind je o.a. in Harold Bloom, Alberto Manguel en George Steiner : Het klassieke werk vraagt ons: ‘Heb je begrepen?; Heb je verstandig herdacht?’

Koen Temmerman, bibliothecaris

Great Books: waarom zou je de klassieken lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s