Oorlog & trauma: Els Snick over Joseph Roth (di.18/2)


In de tweede lezing rond ‘Oorlog en trauma’ komt Els Snick vertellen over schrijver-journalist Joseph Roth en zijn omzwervingen door Europa tijdens en na Wereldoorlog I.

Joseph Roth (1894-1939) – schrijver van o.a. het bekende Radetzkymars en wiens herontdekte werk de voorbije 10 jaar herverscheen bij uitgeverij Atlas – was tijdens WO I verslaggever aan het Oostfront voor het Oostenrijks-Hongaarse leger. Later, tijdens de dramatische naweeën van de oorlog, woonde en werkte hij als journalist en romanauteur in Wenen en Berlijn. Een belangrijk motief in zijn oeuvre is het personage van de ‘Heimkehrer’, die na de totale catastrofe de draad weer probeert op te pakken. Na 1933 verbleef Roth, op de vlucht voor de nazi’s, geregeld in Amsterdam, Brussel en Oostende. Els Snick licht de netwerken toe die hem hielpen overleven in de emigratie.

Els Snick, vertaalster van Duitse literatuur en docent aan UGent, promoveerde over Joseph Roth en zijn netwerken in de Lage Landen. In maart 2013 verscheen haar boek Waar het me slecht gaat is mijn vaderland: Joseph Roth in Nederland en België. Over haar research rond Joseph Roth en zijn onwaarschijnlijke omzwervingen kwam ze reeds eerder ongemeen boeiend vertellen voor de deelnemers van de leesgroepen.

Waar: Bibliotheek Zuid, Achilles Musschezaal (2de verdieping)
Wanneer: dinsdag 18 februari, 12.30-13.15u
Gratis toegang, reserveren is niet nodig.

Derde lezing in de reeks ‘Oorlog en trauma’ rond Wereldoorlog I:
Di.25/2: biograaf Peter Theunynck over Karel Van de Woestijne als oorlogscorrespondent tijdens WO I
De reeks loopt i.s.m. Museum dr.Guislain en UGent, Vakgroep Nederlandse letterkunde.

Tegelijk loopt in de inkomhal van Bibliotheek Zuid (10 februari – 8 maart) een dubbeltentoonstelling rond Wereldoorlog I:

  • Een helder overzicht van de tentoonstelling ‘Oorlog en trauma: soldaten en psychiaters 1914-1918’ in Museum dr.Guislain, met een selectie van opvallende kunstwerken.
  • Een presentatie van boeken over 1914-1918 uit de rijke bibliotheekcollectie: drie panelen geven doorheen diverse publicaties de blik van tijdgenoten op Wereldoorlog I weer. Daarnaast kan je zelf documenten rond Wereldoorlog I verkennen op het ‘Bib in touch’ aanraakscherm in drie luiken: De Duitse blik – Stad in oorlog – Gentse stemmen
Oorlog & trauma: Els Snick over Joseph Roth (di.18/2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s