Luciano Berio in De Bijloke


berioDe Bijloke programmeert op vrijdag 7 februari 2014 Altra Voce, een bloemlezing uit het oeuvre van Luciano Berio (1925-2003).

Deze Italiaanse componist wordt doorgaans in één adem genoemd met generatiegenoten zoals Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen en Henri Pousseur. Zijn oeuvre omvat een breed scala aan vormen en vormexperimenten. Hij schreef zowel elektronische muziek, kamermuziek als composities voor groot orkest en voor vocalisten. Zijn leven lang werkte Berio aan een reeks Sequenzas voor solo-instrumenten. Hij verkreeg grote populariteit met Folk Songs (1964) en Sinfonia (1968) dat hij voor de Swingle Singers componeerde.

Kenmerkend voor zijn oeuvre zijn de muzikale en literaire citaten en het aanwenden van allerlei soorten volksmuziek. Hij gebruikte teksten van Samuel Beckett, Italo Calvino, E.E. Cummings, James Joyce, Claude Lévi-Strauss en Edoardo Sanguinetti. Zijn muziek klinkt uitdagend, energetisch, origineel en vernieuwend.

Eén van Berio’s favoriete terreinen was de menselijke stem. Hij was van 1950 tot 1964 getrouwd met de bekende Amerikaanse mezzosopraan Cathy Berberian, voor wie hij een aantal stukken componeerde, waaronder Circles, Sequenza III, Visage en Récital I (for Cathy). Berberian had een bijzonder wendbare en expressieve stem waarmee ze voornamelijk – maar niet uitsluitend ­– eigentijdse klassieke muziek vertolkte. Zij stond symbool voor een virtuoos, twintigste-eeuws stemgebruik, een “altra voce”, een andere stem.

berberian

In het programma van het jonge Brusselse ensemble Revue Blanche staat Berio’s fascinatie voor de multipliciteit van de stem en de zang centraal. Zij vertolken Sequenza III, Let mots sont allés, Naturale, Altra Voce, Sequenza II en Folk Songs. Deze en andere composities van Luciano Berio vind je terug in de rubriek Hedendaagse klassieke muziek op de Afdeling Muziek en Film in Bib Zuid.

Revue Blanche ontving op 25 januari 2014 de Klara-award voor Jonge Belofte van 2013.

Tine Englebert

Luciano Berio in De Bijloke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s