Hoorcolleges op cd: professoren die boeien (dl.1)


cultuurgeschiedeniseuropaIn Bib Zuid kan je niet alleen romans en verhalen in de vorm van luisterboeken op cd ontlenen. De bibliotheek bezit ook tientallen cd-boxen met hoorcolleges van professoren die zich in lezingen, variërend van 3 tot 10 uur lang, over een deel van hun vakterrein buigen. Dat klinkt misschien wat saai, maar de academici die voor deze colleges geselecteerd worden zijn juist vlotte sprekers die op een eenvoudige, duidelijke, enthousiaste en vaak zelfs humoristische wijze kunnen vertellen of moeilijke kwesties op een zeer begrijpelijke wijze voor een ruim publiek kunnen uiteenzetten.

Hierdoor zijn die colleges zelfs gemakkelijk te volgen terwijl je andere activiteiten uitvoert. Zelf schuif ik zo’n cd wel eens in de cd-speler als ik pakweg de afwas doe of wat andere vervelende klusjes uitvoer. Zodat ik tijdens dat routinewerk door toch nog iets nuttig kan doen.

De bib bezit luisterboeken met lezingen over zeer diverse disciplines: geschiedenis, godsdienst, filosofie, moraal, letterkunde, politiek, psychologie, biologie, kosmologie, muziek… De afgelopen jaren heb ik een 25 tal cd’s kunnen beluisteren: in 2 blogbijdrages selecteer ik  enkele cd’s van sprekers die me enorm geboeid hebben ; ik begin met een aantal gedreven historici.

Fik Meijer, auteur van vele populariserende boeken over de Oudheid, loodst je met zijn immer enthousiaste  stem in vogelvlucht doorheen de geschiedenis van de Klassieke Oudheid of weidt 8 cd’s lang uit over de rivaliteit en de oorlogen tussen Sparta en Athene en hoe onze visie op dat conflict gedurende de laatste eeuwen geëvolueerd is. Overigens kan je hem hier op onze podcast-site als onze gast in de Paarse Zetel nog  beluisteren.

Maarten van Rossem heeft minstens evenveel talent als stand-up comedian dan als historicus en is met zijn spitse of relativerende opmerkingen een veelgevraagde gast in Nederlandse actualiteitenmagazines en occasioneel ook in Belgische televisieprogramma’s. Hij heeft dan ook al een 11-tal luister-cd’s op zijn conto. Zelfs als hij doceert over ernstige onderwerpen zoals Hitler of Lenin en Stalin of over zijn échte specialiteit, de geschiedenis van de Verenigde Staten, slaagt hij erin voortdurend je lachspieren aan het werk te zetten. Geen wonder dat Maarten Van Rossem zelfs een publiek vindt  voor zijn  6 x per jaar verschijnend tijdschrift  “Maarten!”  – een naam die uiteraard de celebrity-magazines parodieert – waarin historische analyses van actuele kwesties worden gepubliceerd.

Misschien zou Van Rossem, die wat allergisch is aan termen als “nationale identiteit” of  aan de discussies daarrond – en ook daar een cd “Typisch Maarten, typisch Nederlands” over gemaakt heeft – wel eens spottend-relativerende opmerkingen durven maken als hij luistert naar de cd Cultuurgeschiedenis van Nederland. Hoorcollege over de historische ontwikkeling  van de Nederlandse identiteiten door de specialist in de Middeleeuwse Nederlandstalige Letterkunde Herman Pleij. Deze professor emeritus, die ook altijd een grote dosis humor in petto heeft en zijn colleges doorspekt met anekdotes,  heeft nog 2 andere cd’s gemaakt: één over de cultuurgeschiedenis van de middeleeuwen in het algemeen en één over Erasmus. Pleij was ook al te gast in de Paarse Zetel en zijn spraakwaterval kan je eveneens beluisteren op onze podcast-site.

En over volkskarakter en identiteiten gesproken: Joep Leerssen duidt in zijn cd “Vaderlandsliefde: hoorcollege over nationalisme en nationaal gevoel” op een veel ernstiger wijze 9 uur lang de vele historische  wortels van het 19de eeuwse en 20ste eeuwse nationalisme.

Maar veruit de origineelste geschiedenisbijdrage die ik de afgelopen jaren op luister-cd’s hoorde kwam van de emeritus hoogleraar eigentijdse geschiedenis Hermann von der Dunk die in zijn college over de “Cultuurgeschiedenis van Europa in de 20ste eeuw” eens géén voorspelbaar chronologisch overzicht geeft van allerlei kunststijlen en –stromingen, maar probeert door te dringen tot de essentie van de brede Europese 20ste eeuwse ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis. Hij bespreekt vooral de enorme invloed die de Eerste en Tweede Wereldoorlog daarop hebben gehad.

In een volgende bijdrage zal ik verder ingaan op een aantal cd’s van academici die zich over andere vakterreinen ontfermen.

Wouter De Raes, collectie geschiedenis

Hoorcolleges op cd: professoren die boeien (dl.1)

Een gedachte over “Hoorcolleges op cd: professoren die boeien (dl.1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s