Dichter Paul Demets onderzoekt condition humaine (do.30/01)


Paul_Demets_(fotograaf_Kristien_Buyse)Op Gedichtendag 30 januari 2014 is leraar, dichter en poëziecriticus Paul Demets (°1966) te gast in de Paarse Zetel (Bib Gent-Zuid, 12.30-13.15u, gratis toegang). Demets is vooral bekend als poëziecriticus van Knack maar bespreekt recent ook veel podiumkunst voor De Morgen en Cobra.be. Hij was ook medewerker aan de kunstzomers van Watou en het Festival van Avignon. Zo publiceerde hij essays over de internationaal gerenommeerde Vlaamse kunstenaars Panamarenko  en Jan Fabre en over de fotografie van Bieke Depoorter. Vandaag is hij docent aan het KASK / School of Arts Gent.

Zo’n twintig jaar geleden stelde hij voor het NTGent een sterk educatief dossier samen rond toneelschrijver en dichter Hugo Claus, momenteel delft hij in de literaire vergeetputten naar relevante biografische feiten over dichter-schilder en verhalenschrijver Paul Snoek , die van zichzelf overigens beweerde nog groter te zijn dan zijn rivaal Claus.
In 2006 werd aan Demets de prestigieuze Taalunieprijs toegekend voor zijn project ‘Veroordeeld tot gedichten’. Zijn inventieve aanpak van poëzieonderricht in het technisch onderwijs in Eeklo leerde pubers bij het kiezen en lezen van gedichten tegelijkertijd omgaan met negatieve emoties, smaken en geuren uit gedichten omzetten in gerechten, of poëzieritmes in muziek en songs.

Zelf debuteerde Paul Demets als dichter in 1999 met de bundel De papegaaienziekte, een dichtbundel vol postmoderne ontregeling, waarrond enige controverse ontstond. ‘Vrees voor het bloemstuk’, in 2002 bibliofiel uitgegeven door DRUKsel, bleek toegankelijker : een soort verinnerlijkt verslag van een familiefeest, waarin het ik-personage al van bij het begin als een bloemstuk van tafel gevallen is en zich nooit meer wil samenrapen: ‘Ik wil niet heel. Wil vloeibaar in bloeseming / bottend luwen’.

bloedplkDemets’ recentste dichtbundel De bloedplek  (2011) werd gunstiger onthaald en bekroond met de Herman de Coninckprijs. Hoewel de aanleiding voor de bundel heel persoonlijk was – zijn dochter werd geboren met een hartafwijking – spreken de verzen zich uit in spiegelingen en dubbelgangers, maar altijd gaat het over lichamelijkheid, bedreiging, identiteit, zelfbehoud.
Het is een zoektocht geworden naar onszelf, naar de condition humaine in dit nieuw millennium: vanwaar al dat zinloos geweld, hoe vinden we onszelf in een vluchtige leefwereld met fragiele façades en illusies van verbondenheid en veiligheid? Daarmee raakte Demets maatschappelijke en ethische vragen aan die ons vandaag diep beroeren.

Jean-Paul Den Haerynck, Literatuurafdeling

Dichter Paul Demets onderzoekt condition humaine (do.30/01)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s