Archeologische vondsten te bekijken in De Zwarte Doos


In De Zwarte Doos loopt momenteel de tentoonstelling ‘Hedd’ al wa gevoende?‘ met bijzondere voorwerpen die de voorbije 40 jaar in Gent gevonden zijn tijdens archeologisch onderzoek.

Er worden o.a. twee ivoren voorwerpen in de vorm van een valkenier getoond. Beide beeldjes zijn vermoedelijk als handvat gebruikt, van een mes of een priem. Een priem met ivoren heft was een luxeproduct in de periode rond de dertiende eeuw. De priem diende om een scheiding in het haar aan te brengen. Ook een mes met ivoren heft was iets luxueus. In de middeleeuwen droeg iedereen zijn eigen mes altijd mee. Maar alleen de hogere burgerij en adel beschikte over dure exemplaren. De afbeelding van een valkenier verwijst eveneens naar de adel, naar de jacht met valken. Ook in de ons omringende landen werden valkeniersheften gevonden. Meestal werden mannen afgebeeld maar soms ook vrouwen. Daarnaast was er een vergelijkbare mode om adellijke vrouwen met schoothondjes af te beelden.

Naast de valkeniersheften, kan je in De Zwarte Doos ook een zakzonnewijzer zien of een stenen kanonskogel: kortom, 24 uitzonderlijke objecten, gelinkt aan de geschiedenis van Gent.

Het boek Archeologisch onderzoek in Gent (2012) gaat o.a. dieper in op de valkeniersheften die bij ons en in het buitenland gevonden zijn. Meer over archeologie in Gent vind je hier.

De tentoonstelling ‘Hedd’ al wa gevoende?’ rond 40 jaar stadsarcheologie in Gent loopt nog tot eind februari in De Zwarte Doos (niet 25/12-05/01).

Kristine De Messemaeker, Collectie Gent (Geschiedenis, Bibliotheek Zuid 3de verdieping)

Archeologische vondsten te bekijken in De Zwarte Doos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s