Romans 2013 : de keuze van de bibliotheek


we hebben nieuwe namen nodigOnder ‘keuze van de bib’ vindt u in onze publiekscatalogus nu ook een keuzelijst ‘romans 2013 : de keuze van de bib‘.

Het was het jaar van Saskia De Coster (Wij en ik), Griet Op de Beeck (Vele hemels boven de zevende) en Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn). Uit Nederland onthouden we Ilja Pfeijfer (La superba), Jannie Regnerus (Het lam) en Jan Brokken (De vergelding). Bert Wagendorps Ventoux en Arthur Japins De man van je leven haalden hoge verkoopcijfers.

Ook nieuwe namen als Christophe Van Gerrewey (Trein met vertraging) en de debutanten Kris Van Steenbergen (Woesten) en Peter van Kraaij (Wat rest) oogstten lof. In Nederland debuteerden o.a. Pepijn Laenen en Ineke Riem, bekroond met De Bronzen Uil. De dood van Thomas Blondeau maakte diepe indruk op zijn generatiegenoten in Vlaanderen en Nederland. Succesvolle nieuwkomers in het buitenland waren Nathan Filer en Claire Vaye Watkins. Eén van de opvallendste debutanten was NoViolet Bulawayo, de Zimbabwaanse auteur haalde de shortlist van de Man Booker Prize 2013.

In het aanbod vallen ook heruitgaven op van Virginia Woolf, Hans Fallada, Samuel Butler, Gajto Gazdanov en Isaac Babel. Albertine Sarrazin (Het sprongbeen) en Steve Tesich (Karoo) werden herontdekt en ook de trilogie De nieuwkomers van Lojze Kovacic is nu compleet vertaald. Alice Munro kreeg de Nobelprijs voor Literatuur, Deon Meyer en Stephen King heersten in het thrillergenre. We namen afscheid van literaire grootheden als Seamus Heaney, Marcel Reich-Ranicki, Elmore Leonard, Doris Lessing, Gerrit Krol en Jacq Vogelaar.

Grasduinend in de recensies van het afgelopen jaar selecteerden we zo’n 120 titels, hoofdzakelijk romans, maar ook wat poëzie en essays. Stof haalden we ook uit de jaarlijstjes van Knack, The Guardian, The Observer en Lire. Wie helemaal kopje onder wil gaan in de lijstjes-overvloed kan terecht op deze site.

Onze lijst ‘romans 2013 : de keuze van de bibliotheek’ vindt u hier. Wie de lectuur wil onderbreken voor of afwisselen met het beluisteren van muziek kan terecht op de lijst ‘muziek 2013‘ met de aanraders van de collega’s van de muziekafdeling.

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

Romans 2013 : de keuze van de bibliotheek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s