Library sessions : Lien & Bart (za. 11/01)


img_0134Met het optreden van Lien & Bart op 11 januari 2014 wordt het programma van het najaar afgesloten. Tijdens het voorjaar van 2014 wordt van februari tot en met mei een nieuwe reeks van 4 optredens georganiseerd.
Op zaterdag 1 februari is in het kader van de Poëzieweek een extra library session voorzien met singer-songwriter S.A. Barstow.
De library sessions worden elke tweede zaterdag van de maand georganiseerd. De optredens beginnen om 15 en 16 uur. Tijdens de pauze en na het concert kan je de artiesten ontmoeten.

In 2014 wordt het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Het concert van Bart & Lien sluit bij dit thema aan. Zij brengen Vlaamse kleinkunst en liederen over Wereldoorlog I. Tijdens een optreden bespelen ze afwisselend banjo, gitaar, piano, fluiten en accordeon.

Lien Kooijman is de dochter van de Antwerpse kleinkunstzanger Ed Kooyman. Toen ze nog in de wieg lag, speelde haar vader al banjo en zong hij country- en kleinkunstliedjes voor haar. Lien wilde in zijn voetsporen treden en ze ging muziek studeren aan de conservatoria van Antwerpen en Gent.
In 1998 startte Lien Kooijman met de countryfolk-groep Kandoris. Bart Vanpeteghem, die gitaar speelde, werd lid van de groep. Lien & Bart werden een koppel. Thuis spreken ze West-Vlaams en Antwerps door elkaar en soms ook Nederlands. Dit taalgebruik komt ook naar voor op het podium. Lien vertelt : “De mensen zien dat we op het podium écht zijn wie we zijn, zoals we thuis in de zetel zouden zitten…”.

De oprichting van het kleinkunstduo ‘Lien & Bart’ in 2007 was een terugkeer naar de roots van Lien. Hun debuut-cd ‘Lieve Liendjes’ werd gedraaid in verschillende radioprogramma’s zoals het toenmalige nog kwalitatieve Lage Landen-programma op Radio 2.
In 2012 verschijnt de solo debuut-cd van Lien Kooijman. Ze raakte daarmee makkelijk in de playlist van Radio 2. Ze bracht dit programma op de Gentse Feesten (Straffe Madammen) en op tal van andere plaatsen in de voorprogramma’s van Hannelore Bedert, Eva De Roovere en Mira.

Tijdens de library sessions is een dubbelprogramma voorzien. De eerste sessie is met ‘Den Grooten Oorlog tussen de Patatten’ gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. In het tweede gedeelte staan de kleinkunstnummers van ‘Lieve Liendjes’ centraal.

Bart Vanpeteghem is afkomstig van de Westhoek en groeide op met de verhalen van WOI. Hij verzamelt al heel lang allerlei materiaal uit de Eerste Wereldoorlog zoals geweren, helmen, bajonetten, brieven en legervesten. Bart is geïntrigeerd door de Eerste Wereldoorlog. Hij leest al jaren oneindig veel boeken en bekijkt alle films over het onderwerp.
Bij ‘Den Grooten Oorlog tussen de Patatten’ wordt een opgegraven voorwerp steeds het middelpunt van een reeks liederen. Hoe kwam het daar? Van wie was het? Wie was deze soldaat? Wat ging er om bij deze moedige jongeman? Kortom : wat is er gebeurd? Dit alles wordt verwerkt in een  geheel van vooral eigen liederen en gedichten.

De favoriete artiesten van Lien Kooijman zijn Leonard Cohen, Ed Kooyman, Johnny Cash, The Dubliners, Emmylou Harris en Elly & Rikkert. Ze leest graag boeken van John Grisham en haar favoriete film is Bienvenue chez les ch’tis.

website : http://www.lienenbart.net/

Volgend fragment is opgenomen tijdens de library sessions van 14 december 2013 :

Fernant Zeste – The Boat

Philippe Paelinck

Library sessions : Lien & Bart (za. 11/01)

2 gedachtes over “Library sessions : Lien & Bart (za. 11/01)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s