Non-Fiction boeken 2013: de keuze van de bib


bonobo'sNaar het einde van het ‘oude jaar’ stellen wij, collectievormers van de non-fiction, onze keuzelijst van de beste 100 boeken van 2013 voor. Nieuw voor dit jaar is dat we lijsten samengesteld hebben rond enkele algemene interessesferen, zodat u nog sneller uw favoriete boeken kan aanklikken:

In het tweepausenjaar bijt het boek de Vaticaandagboeken van John Thavis de spits af. Als katholieke journalist opereert hij achter de schermen van allerlei belangengroepen binnen het Vaticaan. Met veel humor vertelt hij het wel en wee van allerlei eerzuchtige kardinalen. Het onderlinge vertrouwen is dan ook zoek waardoor allerlei schandalen naar buiten kunnen treden.

Een polemisch boek is Superdiversiteit : hoe migratie onze samenleving verandert van Dirk Geldof, onderzoeker aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Brussel. Superdiversiteit houdt volgens de auteur in dat er nu ‘een groeiende diversiteit binnen de diversiteit is’. De oude tweedeling tussen ‘zij’ en ‘wij’ behoort dan ook tot het verleden. Meervoudige etniciteit bepaalt nu de wereldgeschiedenis. Steden zijn volgens hem ‘emancipatiemachines’, die iedereen ontplooiingskansen moeten bieden.

In aanloop naar de 100ste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 beschrijven historici Misjoe Verleyen & Marc De Meyer in hun boek Augustus 1914: België op de vlucht de gigantische vluchtelingenstroom van anderhalf miljoen Belgen, die – uit vrees voor de gruwelen van de Duitse legers – in Nederland, Frankrijk en Engeland veiligere oorden opzochten. Hoe de lokale bevolking hen eerst met open armen verwelkomde, maar later, toen de oorlog langer duurde dan gedacht, zich wel eens ergerde aan onze vreemde eetgewoonten en ruzies over taal en politiek, lees je in dit pakkend relaas.

Een boek dat ongetwijfeld spijkers met koppen zal slaan is De bonobo en de tien geboden van Frans De Waal. Het jarenlange onderzoek van deze bioloog leidde tot de vaststelling dat de moraal niet uitsluitend een menselijke aangelegenheid is, maar reeds aantoonbaar is in het sociale gedrag van apen, die ook gevoelens van medelijden en empathie kennen. Met de verwijzing in de titel naar de 10 geboden wil de auteur ook ingaan tegen de stelling dat de moraal een uitvinding van de religie is geweest. Zeg dus nooit meer het beest in ons, want dat is niet meer dan een halve waarheid!

En tenslotte nog dit: met deze eindejaarsfeesten willen we u het culinaire boek De essentie van chocolatier Joost Arijs niet ontzeggen. Zijn patisseriezaak in Gent werd door de restaurantgids Gault & Millau uitgeroepen tot de beste van België.

Non-Fiction boeken 2013: de keuze van de bib

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s