Kerst in bib Zuid – ‘U zijt wellekome’


CampagnebeeldUzijtwellekome2013

Kerst in bib Zuid

Naar jaarlijkse traditie kan je in de muziekafdeling van bib Zuid terecht voor een themastand met cd’s en bladmuziek rond Kerstmis. Ook in de themazaal vind je een rek met Kerstmisboeken.

Minder zichtbaar zijn interessante titels die zich in het magazijn bevinden. De bibliotheek maakte een selectie van zes titels met zowel een historische situering als besprekingen en bladmuziek van oude kerstliederen in Vlaanderen.

– Nu zijt wellekome : cd-boek met 20 sfeervolle kerstliederen uit de Lage Landen / samengesteld door Ignace Thevelein  (K-19-J-67)
– Vijftig kerstliederen van vroeger en nu / verzameld en ingeleid door Ignace De Sutter (K-9-O-66)
– Het Volksche kerstlied in Vlaanderen / K. C. Peeters (K-1-D-17)
– Oud-Vlaamsche kerstliederen / inleiding van Maurits Sabbe  (G-3-E-30)
Middeleeuwse kerstliederen / J.J. Mak ; melodieën verzorgd door E. Bruning  (N-7-K-72)
Kerst te Zottegem / Nestor Van den Bossche  (N-3-X-70)

Kerstliederen ontstonden als volksliederen tussen de 14de en de 19de eeuw. Ze werden op straten, markten en pleinen gebracht door ‘ghesellen van den spele’. In de kerk werd tijdens die periode enkel Gregoriaans gezongen.

In heel wat liederen wordt de volkstaal vermengd met stukken zinnen in het Latijn. Innige en ongekunstelde liederen werden gedicht en gezongen. Ze werden in handschriften verspreid en later in de ‘devote en andere profijtelijcke boecxkens’ gebundeld.

De kerstliederen staan in verband met de hele feestcyclus van Kerstmis tot Driekoningen. Ze waren in verschillende varianten verspreid over alle gewesten in Europa. Het kerstverhaal werd in de eigen landelijke omgeving uitgebeeld. Denk hierbij aan de taferelen van Brueghel en de verhalen van Felix Timmermans.

Een voorbeeld is de natuur in december :
– in het lied uit 1609  ‘Maria de zoude naar Bethlehem gaan’ : Het hagelde, het sneeuwde, het miek er zo koud.
– een strofe met wel een zeer lokale variante is : ‘Sint-Jozef die moest er om watertje gaan, de Leie lag toegevrozen. Sint-Jozef sloeg er een lommetje in, al met zijn toebakdoze…’

U zijt wellekome

Op donderdag 26 december 2013 kan je samen met familie of vrienden op 104 plaatsen in Vlaanderen Kerstmis op een sfeervolle en originele manier beleven tijdens U zijt wellekome. Dit is een gratis kerstsamenzang met een vrije bijdrage voor het goede doel.

Naast heel bekende kerstliederen zoals Stille nacht en De herdertjes lagen bij nachte, worden ook minder bekende liederen (bijvoorbeeld uit de 16de eeuw) aangeleerd en terug in het collectief geheugen gebracht. Je herbeleeft zo een stukje erfgoed. De 20 liederen vertellen het kerstverhaal en het samen zingen staat centraal. Iedere deelnemer krijgt ter plaatse ook een gratis zangbundel.

U zijt wellekome wordt georganiseerd door het Davidsfonds. In Gent kan je op de volgende locaties terecht :
St.-Gerolfkerk (Drongen) om 18.30 u
H.-Hartkerk  (Mariakerke) om 17 u
St-Catharinakerk  (Wondelgem) om 16 u

Eric Tierens

Kerst in bib Zuid – ‘U zijt wellekome’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s