Festival Café Cocteau in Muziekcentrum De Bijloke


cafecocteauHet festival Café Cocteau gaat op zoek naar de actualiteit van de hedendaagse avant-garde. De Bijloke brengt van 6 tot en met 14 december een ode aan Jean Cocteau. Deze artistieke duizendpoot overleed vijftig jaar geleden op 11 oktober 1963, een dag na zijn vriendin Edith Piaf.

Het oeuvre van Cocteau omvat de meest diverse disciplines namelijk film, literatuur, theater en plastische kunsten. Hij hield ook van lagere kunstvormen zoals circus, vaudevilletheater, populair chanson, mode, cabaret en variété.

In 1917 veroorzaakte de uitvoering van het ballet ‘Parade’ van Jean Cocteau een schandaal. Erik Satie componeerde de muziek en Pablo Picasso ontwierp de kostuums en decorstukken. Satie en Cocteau werden artistieke voorbeelden van het avant-gardemilieu in Parijs.

Jonge musici toonden interesse in de muziek van Satie. Georges Auric, Darius Milhaud, Francis Poulenc, Germaine Tailleferre, Arthur Honegger en Louis Durey werden als leerlingen van Satie beschouwd. Zij werden later bekend als Le Groupe des Six. Satie weigerde in 1918 nadrukkelijk zijn rol als mentor van de avant-gardecomponisten.

Op het festival Café Cocteau worden dans- en kindervoorstellingen, een debat, concerten en muziektheater georganiseerd.

Onze muzikale tips :

Ann Vancoillie & Valérie Bargibant (06/12) :
werken van Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Maurice Ravel, Camille Saint-Saens, Jacques Ibert, Tedeschi, Arriagada, Japanse componisten, bewerkingen van populairdere, jazzy stukken en Ierse volksmuziek.

Brussels Philharmonic (13/12) :
muziek van Ravel, Poulenc en Honegger.

Flat Earth Society (14/12) :
composities van Igor Stravinski, Scott Joplin, Tom Dissevelt, György Ligeti, Mauricio Kagel, Ennio Morricone, Poulenc, Peter Vandenberghe, Tom Wouters, Peter Vermeersch en FES-outsiders Fulco Ottervanger en Lisa Cay Miller.

Het volledige programma vind je hier.

Philippe Paelinck

Festival Café Cocteau in Muziekcentrum De Bijloke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s