Breed opgezet ‘Festival van de gelijkheid’ in Gentse Vooruit


festival gelijkheidOp 5 en 6 december vindt in de Gentse Vooruit het Festival van de Gelijkheid plaats. De organisatie van het festival, dat focust op actuele thema’s zoals de Arabische lente, de toekomst van Europa, het feminisme, ontwikkelingssamenwerking en de staatshervorming, is in handen van Curieus en de SP.A. Ook Mo, de organisatie die het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in Vlaanderen wil verbreden, stond in voor de programmatie. Rode draad is het streven naar gelijkheid, vrijheid, diversiteit en verbondenheid, het hele gebeuren is georganiseerd vanuit een duidelijk ideologisch profiel.

Het festival omvat een volwaardig literair programma met voorleesmarathons en een boekenruilmarkt (i.s.m. Stichting Lezen). Bij Friedl’ Lesage op donderdag en bij Barbara Rottiers op vrijdag schuift een groot aantal bekende Vlaamse auteurs aan voor interviews en voorleessessies, zoals Jeroen Theunissen, Rachida Lamrabet, Ann De Craemer, Jeroen Olyslaegers, Christophe Vekeman, Saskia De Coster, Peter Terrin, Peter Verhelst en Elvis Peeters. Ook Mustafa Kör, Bernard Dewulf, Griet Op de Beeck, Yannick Dangre, Stijn Vranken en het schrijversechtpaar Bart Koubaa en Laïla Koubaa (die debuteerde met het kindersprookje ‘Azizi en de kleine blonde vogel’) zijn er bij. Uit Nederland komt Jamal Ouariachi. Een apart luikje ‘Neuzen in de Kapellekensbaan’ brengt een herinterpretatie van Louis Paul Boons meesterwerk.

In de concertzaal kan je op donderdagavond terecht voor The Opposites en op zaterdagavond voor Goran Bregovic. De onvermoeibare Mister Balkan brengt zijn vaste begeleidingsband mee, de Wedding & Funeral Band.

Er zijn ook lezingen, met o.a. natuurfotograaf Guido Sterkendries die het in ‘Battle for life’ heeft over zijn engagement voor het Amazonewoud. Er worden documentaire films vertoond en er zijn tentoonstellingen zoals ‘Herinner de toekomst’, met persoonlijke getuigenissen van maatschappelijk engagement binnen de socialistische beweging (i.s.m. Amsab-ISG).

De programmabrochure vind je in de bibliotheek, en op de site en facebookpagina van het festival zelf.

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

Breed opgezet ‘Festival van de gelijkheid’ in Gentse Vooruit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s