Oek de Jong in de Paarse Zetel (do.14/11).


Jong-Oek-de-foto-Koos-BreukelMet Oek de Jong te gast bij Griet Pauwels in de Paarse zetel treedt een grote naam aan uit de recente Nederlandse literatuur. Geen veelschrijver wel maar een auteur die na zijn debuut in 1976 (De hemelvaart van Massimo) en  Opwaaiende zomerjurken (1979) opvallende romans schreef als Cirkel in het gras (1985) en Hokwerda’s kind (2002).
Na tien jaar stilte was Oek de Jong vorig jaar weer helemaal terug met Pier en Oceaan. Voor die lijvige roman die zich afspeelt in Zeeland en Friesland ontving de auteur dit voorjaar de Gouden Boekenuil 2013. In haar motivering schreef de jury o.a.: “Pier en oceaan roept een voorbije tijd op, het Nederland van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren zeventig. Oek de Jong slaagt hierin door minutieuze beschrijvingen van de observaties van een sensitief kind, zonder in nostalgie te vervallen, zonder ooit het overzicht te verliezen. Het is een verhaal dat de tijd neemt, een langzaam verhaal, dat stilte ademt en je soms de adem beneemt.”
Oek de Jong blijft, ook in deze flitsende, snelle tijd geloven in de kracht en het belang van de roman. Daarover schreef hij zonet Wat alleen de roman kan zeggen door Johan De Haes bestempeld als “een stimulerend essay, ongetwijfeld voor een schrijver in de dop maar zeker ook voor de lezer die zich niet wil verliezen in romans die aan de essentiële kracht van het genre voorbijgaan”.

De toegang tot de Paarse Zetel is gratis, er is geen reservering mogelijk.
Het interview start om 12u30. De deuren gaan dicht zodra het interview gestart is.

De volgende gast in de Paarse zetel op donderdag 28 november is de Nederlandse filosoof en dichter Maarten Doorman.
Het programma voorjaar 2014 is in voorbereiding.

(Her)beluister hier het interview met Oek de Jong.

Oek de Jong in de Paarse Zetel (do.14/11).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s