5 jaar, alleen maar bankencrisis… ?


bankencrisisOp de bib aan het Zuid is er op de afdeling non-fiction een themastand opgesteld over 5 jaar bankencrisis. 5 jaar na het wereldwijde ineenstuiken van de beurzen verschijnen er nog altijd nieuwe boeken over deze financiële catastrofe.

Om het geheugen even op te frissen : in de loop van 2007 konden in de VS door de stijgende rentevoeten vele eigenaars met een lage kredietwaardigheid “subprime” hun hypotheeklening niet meer aflossen. Door de massale gedwongen huizenverkoop stuikte de huizenmarkt in elkaar. Bovendien hadden de banken een handel opgezet in deze rommelkredieten, wat hun kredietwaardigheid aantastte. Over al die ingewikkelde financiële obligatiehypotheken lees je meer in The big short : de geheime winnaars van de kredietcrisis van beursmakelaar Michael Lewis.
Het faillissement van de Lehman Brothers bank in september 2008 dompelde de wereldeconomie in een diepe recessie.
De hamvraag is of deze crisis een herhaling is van de grote crash van Wall Street in 1929. Econoom Johan Van Overtveldt vindt in zijn boek Maandag geen economie meer ? veel gelijkenissen, maar ook enkele verschillen.

Vanaf de herfst van 2008 sloeg de bankencrisis in alle hevigheid in België toe. Bankverzekeraar Fortis had te hoog gegrepen bij de overname van de Nederlandse ABN-Amro bank en balanceerde op het randje van het faillissement. Deze hele saga leest u in het boek Bankroet : hoe Fortis al zijn krediet verspeelde van Tijd journalist Stefaan Michielsen.
Ook Dexia verkeerde in “zwaar weer”. Bernhard Ardaen leidt u in Tijdbom Dexia : de inside story langsheen de besloten cenakels van de financiële wereld, waar de bankiers doof bleven voor de waarschuwingen dat deze geldbubbel wel eens zou kunnen uiteenspatten.

Als omvallende dominosteentjes sleurde de financiële crisis de economieën van Zuid-Europa de dieperik in. In Boomerang : wake up call voor de westerse wereld trekt dezelfde Michael M. Lewis, nu als financieel journalist, doorheen de getroffen landen in Europa en de VS.
Hij spreekt met de getuigen van deze crisis, zoals Arnold Schwarzenegger (de ex-gouverneur van California), onwetende IJslandse vissers, gehaaide Duitse bankiers en roekeloze Ieren.  In zijn interviews legt hij speels de ziel van deze crisis bloot.

Als afsluiter is er nog de veelzeggende titel Hoeveel is genoeg? : geld en het verlangen naar een goed leven van Robert en Edward Skidelsky. Vader en zoon zijn zonder meer voorstander van het “consuminderen”. Ze brengen ook andere criteria “in rekening” voor het goede leven zoals gezondheid, veiligheid, respect en vriendschap.

5 jaar, alleen maar bankencrisis… ?

Een gedachte over “5 jaar, alleen maar bankencrisis… ?

  1. Silke Popelier zegt:

    De oppervlakkige idiotieën die jullie hier aanprijzen, bewijzen eens te meer de ideologische zieligheid van de bibliotheek Gent. Veel succes met jullie nieuwe gebouw met een mengeling van ‘intieme’ stilte en platte commerz!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s