Crossing Border Antwerpen met muziek en literatuur


93227841Van 14 tot 17 november strijkt het Crossing Border Festival opnieuw neer in de Lage Landen. Het Antwerpse luik vindt plaats op 17 november in de Arenbergschouwburg. Het festival blijft trouw aan zijn originele en unieke formule en biedt als steeds een gevarieerd programma met muziek en literatuur. Met o.a. Phosphorescent, John Grant en Cate Le Bon en presenteren ze opnieuw opvallende namen uit de muziekwereld, ook met de keuze van These New Puritans en Savages bewijzen de organisatoren hun voeling met opvallende trends binnen de muzieksien.

En dan het literaire luik. Dat mixt opnieuw auteurs met een zekere reputatie – de beroemde Australische dichter Les Murray, de Amerikaanse Pulitzerprijswinnaar Richard Russo, de Britse auteur Deborah Levy en DBC Pierre – met auteurs die recent in de spotlights staan.

Zo kan je luisteren naar Jesús Carrasco die met De vlucht al maandenlang op de Nederlandse bestsellerslijstjes figureert en presenteert Pepijn Laenen ( van De jeugd van tegenwoordig) zijn debuut Sjeumig. Ook Amity Gaige van  het verontrustende Schroder, Nathan Filer met De schok van de val,  João Ricardo Pedro (Jouw gezicht zal de laatste zijn), Ayana Mathis (De Twaalf stammen van Hattie) en Nathaniel Rich (Kleine kans op morgen) presenteren werk dat recent lovend werd ontvangen. Daarnaast beklimmen ook Vanessa Veselka , Emma Unsworth en Claire Vaye Watkins het podium. Deze laatste was onlangs nog te zien in  VPRO Boeken op reis, Wim Brands interviewde haar in het desolate Nevada over de rol van deze streek in haar verhalenbundel Battleborn.

Onze eigen contreien worden vertegenwoordigd door de unieke Pjeroo Roobjee, door de organisatoren als “een typische Crossing Border artiest” omschreven, hij zal voorlezen uit zijn recente Vlaamse verkavelingsroman De zomer van de neusbloedingen.

Net zoals de voorbije jaren doen ook enkele jonge auteurs “live” verslag van het gebeuren, verslagen die dan ’s avonds door een vertalerscollectief worden vertaald. Sam Byers, Tatiana Salem Levy, Daphne Huisden en Monika Kompaníková zijn  “The chronicles” van deze editie. En er is ook aandacht voor graphic novels met deelname van o.a. Ben Katchor, JaromÍr Jaroslav, Willem en De Stalinski’s.

Meer dan genoeg redenen dus om af te zakken naar Crossing Border, vooraf een route uit te stippelen die het voldoen aan de eigen smaakbehoefte optimaal garandeert én vooraf in de Gentse bibliotheek te grasduinen in het aanbod van deelnemende auteurs en muzikanten, voor u verzameld op het houten expomeubel op de vierde verdieping én in deze keuzelijst.

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

Crossing Border Antwerpen met muziek en literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s