Library sessions : Ht Roberts (za. 09/11)


ht robertsHt Roberts is de muzikale gast tijdens de library sessions van 9 november 2013. De library sessions zijn een reeks concerten in de muziekafdeling van bib Zuid. De sessies worden elke 2de zaterdag van de maand om 15 en 16 uur georganiseerd. De optredens duren ongeveer 30 minuten. Tijdens de pauze en na de laatste sessie is een ontmoeting met de artiest voorzien. Het volledige programma van dit najaar vind je hier.

Ht Roberts (°1957) is de artiestennaam van Herman Temmerman. Na The Headstarts begon hij in 1997 als singer-songwriter met zijn solowerk. Hij is een muzikale troubadour met poëtische teksten en muziek die elementen bevat uit de country, roots/americana, blues en folk.
Het gevoel om een song te schrijven die de nagel op de kop slaat, een publiek te bereiken en te raken, vindt Ht Roberts de belangrijkste momenten in zijn carrière.
In 2012 verscheen de live cd ‘Country music makes me cry’. Dit album bevat een songselectie uit zijn vijftien jaar overspannend oeuvre.

In 2013 verscheen zijn achtste studioalbum ‘Rain change fair’. Ht Roberts wordt op de cd begeleid door Gijs Hollebosch, die speelde bij Olla Vogala, Kris De Bruyne, Miek & Roel, Lieven Tavernier en door Nils De Caster, die naast zijn werk met Johan Verminnen, Guido Belcanto, Bruno Deneckere en andere artiesten zijn stempel drukte op ‘The Broken Circle Breakdown’.

Op 9 november brengt Ht Roberts vooral nummers uit zijn laatste album. Hij speelt gitaar en banjo. Tijdens een optreden vindt hij zingen het belangrijkst.
‘Rain change fair’ is een collectors item. Bij de cd hoort een kunstboekje van 64 pagina’s met prachtige foto’s, de songteksten en acht Nederlandstalige schrijfsels. Ze zijn vergelijkbaar met de bindteksten bij een optreden. Tijdens de library sessions leest Ht Roberts deze teksten voor. Een betere plaats dan de bibliotheek om dit te doen kan hij zich niet voorstellen.
Hij vertelt : “Die teksten zijn dingen die ik niet in een song kon of wilde gieten. Je kan nu eenmaal niet zomaar alles in dezelfde taal zeggen. Het thema dat mij de laatste tijd heel erg bezighoudt is hoe, met het ouder worden, van iemand verwacht wordt dat hij aanvaardt dat heel veel dingen definitief voorbij zijn. Voor sommige dingen is dat ook zo maar dat erkennen vermindert het verlangen niet. Daar gaat de hele cd over en bij verlenging dus ook de optredens.”

Zijn lijstje met favorieten durft wel eens veranderen maar er zijn natuurlijk een aantal vaste waarden.
Guy Clark, Bob Dylan, Johnny Cash, Eric Anderson’s ‘Blue River’, Joni Mitchell’s ‘Blue’ en ‘Hejira‘, Berts Jansch’s ‘L.A. Turnaround’ neemt hij zeker mee naar het spreekwoordelijke onbewoonde eiland.
Ht Roberts leest enkel Engelstalige boeken. Bij spannende boeken gaat zijn voorkeur naar Stephen King, John Connolly en Mo Hayder. Zijn literaire keuze zijn de boeken van T.C. Boyle, Carlos Ruiz Zafon en John Steinbeck, Salman Rushdie’s ‘The Ground Beneath Her Feet’ en ‘The God of Small Things’ van Arundathi Roy.

Website : http://www.ht-roberts.be/

Volgende fragmenten zijn opgenomen tijdens de library sessions van 12 oktober 2013.

Een artikel over dit optreden verscheen in Het Nieuwsblad van 13 oktober.

Philippe Paelinck

Library sessions : Ht Roberts (za. 09/11)

2 gedachtes over “Library sessions : Ht Roberts (za. 09/11)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s