Geld : de ongeautoriseerde biografie van Felix Martin


geld2“Met uitzondering van economen weet iedereen wat “geld” bekent, en zelfs een econoom kan het in ongeveer een hoofdstuk omschrijven…” Zo luidt het openingscitaat van Geld : de ongeautoriseerde biografie, waarmee macro-econoom Felix Martin, die buiten de krijtlijnen van de traditionele economie tekent, zijn historische reis doorheen 3000 jaar monetaire geschiedenis aanvangt.
“Ongeautoriseerd” omdat de auteur ook niet-conventionele denkers aan het woord laat. Zij wezen toen al op de noodlottige gevolgen van het ambitieus najagen van rijkdom. Zo’n luis in de pels was omstreeks 1870 Walter Bagehot, redacteur van het tijdschrift The Economist. Als geen ander benadrukte hij het belang van de kredietwaardigheid van de banken. De link met de de huidige kredietcrisis is immers niet ver weg!

Vóór hij in de geschiedenis duikt, haalt de auteur het verslag aan van een avonturier, Furness, die in 1903 het tot dan toe ontoegankelijke eiland Yap in de Stille Oceaan had bezocht. De inwoners gebruikten daar als betaalmiddel grote ronde stenen, die ze “Fei “noemden. Tot zijn verbazing opperde de nieuwe bezitter geen bezwaar als die reuze fei nog bij de vorige eigenaar bleef, want het vervoer ervan was vaak een lastige karwei. Die lauwe belangstelling voor hun “geld”  kwam onder de aandacht van de econoom John Maynard Keynes, die vond dat de gangbare economie nog veel te leren had van de monetaire opvattingen van de eilandbewoners.

Hoe het komt dat wij anders dan de inwoners van Yap doorheen de geschiedenis zo betoverd zijn geraakt door onze opvattingen over geld ? Waarom zullen we nooit lessen trekken uit financiële crisissen ?
Die antwoorden lees je in zijn verhelderende synthese.
De auteur studeerde aan de universiteit van Oxford, werkte voor de Wereldbank. Hij schrijft voor The New York Review of Books en de Financial Times.

Geld : de ongeautoriseerde biografie van Felix Martin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s