Het Betere Boek komt eraan


betereboek2013Met de bekendmaking van de shortlist van de Bronzen Uil bevinden we ons in de laatste rechte lijn naar Het Betere Boek dat op zaterdag 12 oktober de deuren van het Gentse Liberaal archief openzet voor haar literair festival. Organisator het Willemsfonds en curator Dirk Verhofstadt zorgen opnieuw voor een gevarieerd programma.

Op Het Betere Boek kan je ’s ochtends kennis maken met de 8 genomineerden van de debuutprijs De Bronzen Uil. Patrick Bassant, Valerie Eyckmans, Maartje Laterveer, Griet Op de Beeck, Ineke Riem, Peter van Kraaij, Koen Van Wichelen en Hannah van Wieringen gaan in gesprek met Marnix Verplancke, en ’s avonds vernemen we live wie van hen De Bronzen Uil mee naar huis neemt en in de voetsporen treedt van Jan Vantoortelboom (2011) en Roderik Six (2012). U kan ook zelf meestemmen voor de Publieksprijs De Morgen 2013, via de website of op 12 oktober op het festival zelf. (Een 9de genomineerde, Bert Wagendorp, liet weten zich terug te trekken van de nominatielijst, aangezien hij reeds in 1995 debuteerde met de verhalenbundel De proloog.)

Een ander belangrijk programma-item is de voorstelling van recent of heel nieuw literair werk. Met Tom Lanoye, Monika van Paemel, David van Reybrouck en Stefan Hertmans op de bühne krijg je meteen enkele van de grote namen van het najaar te horen en te zien.  Met Dimitri Verhulst, Saskia De Coster,  het duo Koenraad Tinel en Stefan Brijs, Johan de Boose en Yasmine Allas als gasten biedt het festival ook de mogelijkheid om kennis te maken met enkele auteurs die in de loop van dit jaar reeds zeer succesvol waren.  En dan zijn er nog de drie “angry young men” David Pefko, Daan Heerma van Voss en Jamal Ouariachi die hun erotische trilogie presenteren.

Vijf jaar na zijn overlijden en 30 jaar na de eerste editie van Het Verdriet van België brengt Het Betere Boek ook een hommage aan Hugo Claus. Het Willemsfonds en Piet Piryns vonden auteurs, kunstenaars en opinieleiders als Koen Stassijns, Lies Van Gasse, Herman Leenders, Jan Leyers, Jef Lambrecht en Jan Vanriet bereid om te praten over hun relatie met zijn werk.  Met Kris Humbeeck (over De plicht van de dichter. Hugo Claus en de politiek), Marc Schaevers (over De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus) en Marc Didden met Guy Verhofstadt (over Hugo Claus. Een hommage) treden ook enkele auteurs aan die heel recent belangrijke bijdragen over zijn leven en werk publiceerden. In de marge hiervan toont een tentoonstelling foto’s over Hugo Claus, vertaalde edities van Het verdriet van België

Ook de bibliotheek haakt in op dit festival. Op de literatuurafdeling vindt u affiches waarop enkele gasten van het festival hun Hugo Claus-top 3 prijsgeven. Ook het werk van de deelnemende auteurs wordt er prominent uitgestald. En op het festival kan u op de stand van Het Betere Boek ons touchscreen uitproberen, een nieuwe manier om de literaire actualiteit te presenteren.

 

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

 

 

Het Betere Boek komt eraan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s