Henry van de Velde


VandeveldeIn 2013 is het 150 jaar geleden dat Henry van de Velde werd geboren. In het Jubelparkmuseum in Brussel loopt daarom van 13 september tot 12 januari een tentoonstelling onder de titel ‘Passie Functie Schoonheid’.
Henry Van de Velde (1863-1957) is gekend als architect en designer. Hij werd geboren in Antwerpen maar werkte internationaal, o.a. in Duitsland (Weimar en andere plaatsen) en Nederland (Kröller-Müller Museum). In Gent is hij vooral gekend als architect van de Boekentoren.
Henry van de Velde is een belangrijke vertegenwoordiger van de art nouveau maar zijn stijl evolueerde later naar het modernisme.
In Weimar richtte Van de Velde de Kunstgewerbeschule op. Toen hij in 1915 ontslag nam, duidde hij Walter Gropius aan als zijn opvolger. Hij zette daarmee een ontwikkeling in gang die zou leiden tot het beroemde Bauhaus.
Voor de tentoonstelling in Brussel werkte het Jubelparkmuseum samen met de Klassik Stiftung Weimar.

Het Design Museum Gent bezit een belangrijke collectie objecten van Henry van de Velde. Naast meubels ook bestek en serviesgoed.
Momenteel loopt in het museum ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Peter Behrens : van jugendstil tot industriële vormgeving‘. Behrens was een tijdgenoot van Van de Velde. Hij werkte lange tijd voor AEG waarvoor hij o.a. het firmalogo ontworpen heeft. Behrens is in Duitsland uitgegroeid tot de grondlegger van de industriële vormgeving. Van de Velde bleef eerder ambachtelijk-kunstzinnig georiënteerd.
Van de Velde en Behrens waren beiden autodidact.
Voor de Behrens-tentoonstelling werd eveneens samengewerkt met de Klassik Stiftung Weimar.
De tentoonstelling loopt nog tot 27 oktober.
De bibliotheek bezit een dertigtal boeken van en over Van de Velde, o.a. het overzichtswerk ‘Henry van de Velde : een Europees kunstenaar in zijn tijd’. In dit werk komt ook Behrens uitgebreid aan bod.

Henry van de Velde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s