Literair België – Nederland, of “Ken je buren” in het Gentse poëziecentrum


ken je burenDe literaire roadshow “Ken je buren”, op tournee door Nederland en Vlaanderen, houdt op 7 september halt in het Gentse Poëziecentrum. Met “Ken je buren” willen het Vlaamse en het Nederlandse Fonds voor de letteren de banden aanhalen tussen Vlaamse en Nederlandse auteurs en tussen hun lezers. Het Gentse gebeuren wordt geopend door Anna Enquist en Dimitri Verhulst, auteurs die nauwelijks intro behoeven.

Nadien wordt Roderik Six, winnaar van De Bronzen Uil 2012 met Vloed, geconfronteerd met Ilja Leonard Pfeijffer.  Die Nederlandse dichter-classicus en romancier week enige tijd geleden uit naar Genua en publiceerde zopas La superba, een postmoderne wervelende roman over die intrigerende Italiaanse stad. Daarna is het de beurt aan 2 dichters, de Vlaming Herman Leenders en de Nederlander Mustafa Stitou. Beiden publiceerden dit jaar, na enkele jaren van stilte, nieuwe bundels. Zowel Herman Leenders zesde “Dat is wij” als Stitou’s vierde “Tempel” werden opvallend goed onthaald door de critici. Verder worden jeugdauteurs Sylvia Vanden Heede en Bibi Dumon Tak  (zonet gerecenseerd op Cobra) gekoppeld en is er een intermezzo van componist en performer Jaap Blonk die werk van striptekenaar Wide Vercnocke muzikaal ondersteunt.

Naast literatuur, poëzie en jeugdliteratuur is er ook plaats voor maatschappelijk engagement en non-fictie, dit bij monde van het duo Thomas Decreus en Rutger Bregman. De Belg Thomas Decreus  studeerde geschiedenis en filosofie en werkt aan een doctoraat dat de linken wil blootleggen tussen (politieke) representatie, hegemonie en macht. Historicus Rutger Bregman schreef “Met de kennis van toen. Actuele problemen in het licht van de geschiedenis” en recent “De geschiedenis van de vooruitgang”. Ze buigen zich over de toekomst van de vooruitgang.

De presentatie is in handen van Friedl’ Lesage. Meer info bij het Poëziecentrum. Het programma wordt in november ook op de Boekenbeurs herhaald.

Op de literatuurafdeling van de Stedelijke Bibliotheek worden de boeken van de deelnemende literaire auteurs prominent uitgestald. De tentoonstelling werd aangevuld met een aantal non-fictie werken die de relaties tussen de Vlaamse en Nederlandse literatuur belichten.

Johan Eeckhout, literatuurafdeling.

Literair België – Nederland, of “Ken je buren” in het Gentse poëziecentrum

Een gedachte over “Literair België – Nederland, of “Ken je buren” in het Gentse poëziecentrum

  1. Hilde De Vos zegt:

    wie gaat hier mee naartoe? ik ga alvast !!! is op de eerste zaterdagnamiddag om 15 uur in het poëziecentrum op de vrijdagsmarkt!
    ooit (twintig jaar geleden?) ook zo’n ontmoetingsdag beleefd in Baarle-Hertog en dat was een echte belevenis! laat op fb een berichtje als je meegaat!?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s