400 jaar Gentse schermgilde (1613-2013)


1913-2013 is in Gent een feestjaar, ook voor de Gentse schermgilde. De Sint-Michielsgilde, gesticht in 1613 (daarmee de oudste schermclub ter wereld), oefent sinds 400 jaar in de Lakenhalle. Ze organiseerde in 1913 een indrukwekkende praalstoet, en dit jaar viert ze als buur van het belfort mee met de 700ste  verjaardag van de eerste steenlegging in 1313. Nu, in 2013, is ze nog steeds een van de grootste schermclubs van België, en zijn haar schermers wekelijks actief op binnen- en buitenlandse competities, met de drie wapens: degen, sabel en floret.

Museum en tentoonstelling in de Lakenhalle
Ter gelegenheid van deze verjaardagen heeft de Sint-Michielsgilde – officieel de’ Koninklijke en Ridderlijke Hoofdgilde van Sint Michiel’ – een feestprogramma samengesteld, met o.a. een unieke tentoonstelling in de Lakenhalle. In het vernieuwde schermmuseum kan het publiek kennismaken met de rijke geschiedenis van de gilde via de permanente collectie: wapens, zilverwerk, boeken, schilderijen, vlaggen enz. Tegelijk loopt er in de Lakenhalle een tijdelijke tentoonstelling rond de praalstoet n.a.v. de wereldtentoonstelling van 1913.
Dagelijks 7 sept. – 6 okt, doorlopend 10-18u (Combiticket Belforttoren – tentoonstelling Lakenhalle – museum Delori. Info: zie website).

Tentoonstelling in bibliotheek Zuid
In de inkomhal van de bibliotheek zijn historische en recente foto’s te zien (o.a. van de Belgisch kampioenen Seppe Van Holsbeke, Hanne Cooreman en Yoeri Van Laecke) en kan je een schermuitrusting van 1913 vergelijken met een moderne set kledij en wapens.
Nog tot 19 september tijdens de openingsuren.

Wedstrijd – win een gratis duoticket
T.e.m. 14 september kan je een duoticket winnen (waarde: 20 euro) voor de tentoonstelling in de Lakenhalle. Zoek in de fototentoonstelling in bibliotheek Zuid het antwoord op deze vragen:
1. Hoeveel duels in open lucht zijn er te zien?
2. Hoeveel keer wordt Albert Feyerick, deken in 1913, afgebeeld ?
De winnaar krijgt op ma.16 september een seintje.

Meer over schermen…
N.a.v. 400 jaar schermgilde verschijnt eind augustus het boek En garde! Prêts? Allez! (noot: met deze formule geeft de scheidsrechter het startsein voor een gevecht). Het boek zal vanaf dan ter inzage liggen bij de tentoonstelling in bibliotheek Zuid.
Over de vier Gentse hoofdgilden lees je meer in deze boeken. Informatie over de schermsport vind je hier.

Enkele romans waarin schermen een belangrijke rol speelt:

  • De Drie Musketiers zijn natuurlijk het bekendste schermersteam ooit: de historische roman van Alexandre Dumas kreeg talloze bewerkingen, o.a.  voor kinderen in de reeks Geronimo Stilton.
  • Recenter vertelt de roman De Nederlandse maagd het tragische verhaal van de 18-jarige Janna die in Duitsland een schermopleiding volgt tijdens de dreigende aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.
  • In het bekroonde boek Jonkvrouw leert Marguerite, dochter van de graaf van Vlaanderen (14de eeuw), stiekem schermen uit frustratie omdat ze geen jongen is. Leuk om weten: auteur Pat Van Beirs leerde schermen in de Sint-Michielsgilde. Dit Gentse boek is aardig op weg om een internationale klassieker te worden, met vertalingen in het Frans, Engels, Duits, Zuid-Afrikaans, … en een editie als luisterboek.

In films en tv-series wordt er uiteraard ook heel wat afgeschermd:

  • In de talloze verfilmingen van de Drie Musketiers
  • In de avonturenfilms van Zorro tot kapitein Zeppos.
  • In het epos Sunshine van Istvan Szabo wil de Joods-Hongaarse Adam (rol van Ralph Fiennes) als schermer naar de Olympische spelen van Berlijn, 1936.

Ook in de strips wordt er duchtig met de degens gezwaaid:

Ken je meer boeken, films, series of strips waarin de schermsport voorkomt? Laat het ons weten in een reactie op dit bericht of op Facebook.

400 jaar Gentse schermgilde (1613-2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s