Zomerse uitjes voor de literatuurliefhebber


watou picNaast het lezen van stapels boeken, hierbij gegidst door onze keuzelijsten aangeboden via vorige blogberichten  (zie: het zomert in de literatuurafdeling, en de zomer van het spannende boek) en het literair verantwoord deelnemen aan de Gentse Feesten (met Poemtata, Dichters in ’t raam, Jeugd en Poëzie en de Hamtento rond Roland Jooris) heeft de zomer voor de literaire meerwaardezoeker nog heel wat in petto.

Zo is er het Kunstenfestival Watou, intussen toe aan de vijfde editie, dit jaar met als thema “Over de liefde die we niet begrijpen”. Daar wordt werk van dichters als Lies van Gasse en Anne Vegter geconfronteerd met hedendaagse kunst, je kan er kijken naar het Dichter draagt voor project van Ramsey Nasr en luisteren naar de stemmen van Eva Gerlach, Luuk Gruwez en anderen.

Ook Antwerpen Boekenstad blijft in de zomer actief. De onvermoeibare ijveraar voor de poëzie, dichter Peter Holvoet-Hansen  nodigt u elke zomerse donderdag uit in de Antwerpse Plantentuin voor een poëtische wandeling van een uur met gedichten en verhalen die passen bij deze feeërieke tuin. En het Antwerpse Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek houden vanaf 27 juli een dubbeltentoonstelling over het leven en werk van Georges Eekhoud (1854-1927).

Zelfs een dag aan zee kan u kruiden met literaire  ingrediënten. Fans van het literaire programma “Uitgelezen” kunnen vanaf 3 augustus terecht in Oostende waar het Vooruitprogramma haar zomerse edities houdt, aanhakend bij Theater aan Zee.

En graag tippen we ook de zomertentoonstelling in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren. Naast de permanente tento rond de Belgische auteur Emile Verhaeren  is er werk te zien van de Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem (1875-193).Vlakbij het museum kan u aan de Scheldebocht verwijlen bij het graf van Emile Verhaeren.

In Limburg werken verscheidene organisaties samen om onder de vlag “Literaire ontmoetingen op mooie locaties” evenementen aan te bieden te Hasselt, Genk en Sint-Truiden. De zomertento in het Hasseltse Literair Museum toont “Wonderwerk“, werk van acht Belgische illustratoren.

Wie zich niet laat afschrikken door een treinreis naar Nederland kan in het Letterkundig Museum in Den Haag  tot en met 25 augustus een grote tentoonstelling zien over leven en werk van Jan Siebelink onder de titel “Het wonder dat mij is geschied”. Als lectuur voor onderweg bevelen we u deze verzamelde treinverhalen aan. Eveneens in Den Haag loopt in De Grote Kerk een Huygens tentoonstelling die focust op leven en werk van Christiaan en Constantijn Huygens.

Voldoende mogelijkheden dus om de lectuur van de stapel zomerboeken af en toe eens te onderbreken..

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

Zomerse uitjes voor de literatuurliefhebber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s