Tentoonstellingen tijdens de Gentse Feesten: een selectie.


in alle statenDoor alle aandacht voor het feestgedruis zou je bijna vergeten dat je je tijd en geld tijdens de Gentse Feesten-periode in Gent ook kan spenderen aan een aantal interessante tentoonstellingen.
Rond de expo’s over de wereldtentoonstelling van 1913 en over 100 jaar Vooruit is ook wel al veel gedruis gemaakt. Die slaan we daarom even over en we lichten uit het grote aanbod aan tentoonstellingen een ietwat eigenzinnige selectie uit.

In het Caermersklooster loopt nog tot 08/09 een tentoonstelling rond de Servische schilder Goran Djurovic. Die werd een jaar of vijf geleden door een Antwerpse galerijhouder “ontdekt” en maakte sindsdien naam onder kunstcritici en kunstverzamelaars. 4 jaar geleden exposeerde deze schilder al in het Museum Dr. Guislain: de catalogus van deze tentoonstelling kan je hier nog lenen in de bib. Djurovic legt in prangende, expressieve  beelden een sombere, verontrustende wereld van angst, verlatenheid en leegte vast. Een “Dirty realism” is het resultaat, hoewel in veel van zijn beelden ook bizarre, tragikomische elementen opduiken. Zijn beelden zijn ongetwijfeld hedendaags, maar zijn techniek refereert duidelijk naar het clair-obscur van 17de-eeuwse grootmeesters als Rembrandt, Caravaggio of Vermeer

Als je nog meer kunst over de donkere kant van de mens wil zien kan je opnieuw in het onvolprezen Museum Dr. Guislain terecht, meer bepaald in de tentoonstelling In alle staten. De mens in de hedendaagse kunstcollectie van de Fondation Francès. Met werk van internationaal toonaangevende hedendaagse kunstenaars die onze excessen verbeelden in kunstwerken rond de dood, religie, oorlog, ziekte en seksualiteit . Een greep uit de namen: Damien Hirst, Tracey Emin, Nan Goldin, Robert Mapplethorpe, Max Neumann, de gebroeders Chapman…
In hetzelfde museum kan je ook terecht voor nog een portie waanzin: de tekeningen van Gideon Kiefer in Gideon Kiefer: Wetenschap verbergt waanzin verbeelden absurde en bizarre experimenten op mensen uitgevoerd door wetenschappers, dokters en verpleegsters.

Nog meer beklijvende beelden? In de Sint-Pietersabdij staat nog tot 28 juli het beste fotojournalistieke werk van het voorbije jaar in de kijker:  de World Press Photo Exhibition 2013.  Een niet onomstreden selectie, want de winnaar bleek niet helemaal “zuiver”. Zoals wielrenners en atleten wel eens beroep doen op doping maakt een hedendaagse persfotograaf wel eens gebruik van Photoshop: de winnende persfoto van een Palestijnse begrafenisstoet na een Israëlische luchtaanval zou door de Zweedse winnaar Paul Hansen met Photoshop bewerkt zijn. Je kan de selectie van de beste persfoto’s van de voorbij jaren ook in boeken bekijken: de bibliotheek bezit bijna alle World Press Photo-boeken sinds 1987.

Iets minder hedendaags nu: middeleeuwse glasschilderkunst. Paradijs & Apocalyps is een tentoonstelling in de protestantse Brabantdamkerk die een dialoog toont tussen middeleeuwse en hedendaagse voorstellingen van begin en einde, van ideaal tot chaos of van paradijs tot apocalyps. In het kader van deze tentoonstelling worden ook een aantal thema-concerten met H.T. Roberts, Sarah D’hondt, Gabriëlla Arnon en Leander Meuris uitgevoerd.

Ok, tot nu toe een ietwat donkere selectie maar we besluiten met een totaal andere tentoonstelling in de Tsé-Tsé-Art Gallery (de galerie voor hedendaagse Afrikaans kunst): Expo Moke père – Moke fils (Populaire schilderkunst uit Kinshasa). Moke père († 2001) was één van de grondleggers van deze kunst die op een realistische en soms uitbundige wijze taferelen uit het dagelijks leven in Congo vastlegt. Zijn zoon Moke fils, onlangs voor het eerst op bezoek in Europa, werkte verder in dezelfde stijl. In de bibliotheek vind je boeken over Congolese schilderkunst waarin meer over Moke père te vinden is. En uiteraard ook publicaties over de bekendste hedendaagse Congolese schilder: Cheri Samba.

Tot zover onze tips. Als je nog op zoek bent naar andere tentoonstellingen kan je uiteraard terecht op de website van de Gentse Feesten, maar ook op de pas gelanceerde, gloednieuwe gemeenschappelijke site van 9 grote Gentse musea.

Tentoonstellingen tijdens de Gentse Feesten: een selectie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s