Let’s scat some jazz! Gent Jazz van start op 12 juli.


GJF-7677-GJF-Flyer_A6_versie02__zonder_lijnen_recto-300x416Vanavond start Gent Jazz: een achtdaags muziekfestival op de Bijlokesite. De eerste editie vond plaats in 2002 in het Gravensteen. Er passeerden al vele grote namen op het festivalpodium: Herbie Hancock, George ClintonMarc Moulin, Buena Vista Social Club, BB King, Sonny Rollins,…
Gent Jazz is een festival dat een podium wil bieden aan Belgische muzikanten en het publiek warm wil maken voor jazz. En dit door fusion en door jazz beïnvloedde groepen te programmeren. Niet alleen voor de meerwaardezoeker dus! Het programma bevat dit jaar weer een hele diversiteit aan artiesten: Elvis Costello, Bryan Ferry, Jamie Cullum, John Zorn,… Het zal stuiven aan de Bijloke.

Now Let’s scat some jazz!
Laten we het even over scatten hebben! Scatten? Du da duuubaduwaaa dwee ba dudn du dot! Scatten is vocale improvisatie met je stem. Door het gebruik van klanken, ritmes en woorden met of zonder betekenis creëren zangers een eigen solo binnen hun performance. De eerste scats zouden gezongen zijn door de komiek Joe Sims maar de eerste opnames waren van Louis Armstrong. Hij was niet van plan om te scatten maar bij de opnames van Heebie Jeebies in 1926 vielen zijn papieren op de grond dus ging hij improviseren. 

Er zijn talloze scat stijlen. Sommige artiesten variëren sterk in klank, imiteren instrumenten, doen humoristische scats,… Bekende scatters: Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Al Jarreau, Bobby McFerrin,…
Niet alle zangers houden ervan, zo kon je Billie Holiday en Dinah Washington nooit op een vocale improvisatie betrappen. Scatten heeft vele andere muziekstijlen beïnvloed het streelt je oren o.a. in gospel, hiphop R&B en pop.

Tijdens het eerste weekend van Gent Jazz kunnen we twee vocale improvisatie talenten aan het werk zien.
Op de openingsavond mag Dee dee Bridgewater voor saxofonist Joe Lovano het podium op. Dee dee werd in de jaren ’70 omschreven als de muzikale erfgename van Ella Fitzgerald. Ze werkte samen met grote artiesten waaronder Horace Silver, Dizzy Gillespie en Sonny Rollins. Ze zong in verschillende Broadway musicals en kreeg twee keer een grammy award. Dee dee Brigdgewater scat veel in haar muziek en kan heel goed andere instrumenten imiteren met haar stem. Benieuwd welke geluiden ze vrijdag zal produceren…

Diana Krall is ondertussen welbekend. Mevrouw Elvis Costello verkocht wereldwijd zo’n 15 miljoen albums en speelt op zaterdag 12 juli op Gent Jazz. Ga echter voor haar concert even rustig zitten voor de minder bekende Jazz vocalist Kurt Elling. Ik zag hem deze winter in Brugge aan het werk, en kan alle dames het concert van deze diepe bariton warm aanbevelen. Op zijn jongste album ‘1619 Broadway – The Brill Builing Project’ eert hij een reeks grote Amerikaanse songschrijvers zoals Paul Simon en Burt Bacharach. Kurt Elling wordt beschouwd als de beste jazzvocalist van de laatste twee decennia. Hij doet een beetje denken aan Frank Sinatra maar heeft veel meer in zijn mars. Hij is een meester in het spelen met woorden en klank. Hij improviseert met ritme en dynamiek, vertrekt van instrumentale solo’s bouwt daar tekst rond en gebruikt zelfs poëzie voor het creëren van zijn muzikale klanktapijt.

Er komen in de festivaldagen die volgen nog een pak straffe muzikanten langs. Geniet van Gent Jazz en al het talent dat het te bieden heeft t.e.m. 20 juli op de Bijlokesite.

Zin in een jazz deuntje deze zomer? Op onze muziekafdeling kan je genoeg inspiratie doen op de themastand en in de collectie.
Zin in om zelf eens te scatten? Zing mee met de muppets!

Anneleen Schelstraete

Let’s scat some jazz! Gent Jazz van start op 12 juli.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s