De natuur in… het zomert op de literatuurafdeling


delaatstewildernisRobert Macfarlane geloofde niet “‘in de necrologieën van de wildernis” en zwierf voor De laatste wildernis door ongerepte bossen, over heuvelrijen en bergketens in Groot-Brittannië. In In de woestijn fiets je niet doet Peter Delpeut verslag van tochten langs o.a. de randen van de Sinaïwoestijn en de Marokkaanse Sahara. En de Franse globetrotter  Sylvain Tesson trok drie jaar geleden in zelfgekozen ballingschap en verschanste zich maandenlang in een blokhut in het ruige Siberië. Zijn Zes maanden in de Siberische wouden groeide in Frankrijk uit tot een bestseller. En dan zijn er nog de trektocht door de Verenigde Staten van Cheryl Strayed en de filosofische gids Wandelen van de Franse hoogleraar Fréderic Gros.

Ook in de fictie zelf merken we een aantal titels op waarin natuur of platteland of een verlangen naar onthaasting een dominante rol speelt. Denk enerzijds aan het werk van David Vann maar ook aan Annie Proulx, Jón Kalman Stefánsson, Gerbrand Bakker en Koos van Zomeren.

Wie op een andere manier het hoofd wil vrij maken kan ook terecht bij Stil de tijd van Joke Hermsen en bij Leer ons stil te zitten van Tim Parks.

Reden genoeg om dit soort boeken, samen met traditionele reisverhalen, tijdens de zomer apart op te stellen op het houten meubel op de literatuurafdeling en ze via deze keuzelijst aan te bieden.

Op dezelfde plek vindt u ook een selectie feelgoodboeken die aanleunen bij dit thema.

Johan Eeckhout, Literatuurafdeling

De natuur in… het zomert op de literatuurafdeling

Een gedachte over “De natuur in… het zomert op de literatuurafdeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s