Zomerboeken non-fictie 2013 in Bib Zuid


cover_shop_arabische_zomerBen je op zoek naar het snedige non-fictieboek voor deze zomer ?
In een uitgebreide keuzelijst stellen we je een keur van meer dan 100  recente non-fictieboeken voor, waarmee je straks over verschillende continenten kan uitzwermen of die je gewoonweg zonder reisbeslommeringen thuis in één ruk uitleest.

Op de tweede verdieping in de bib aan ’t Zuid is er aansluitend een themastand. We stellen er enkele voor:

Lucas Cathérine bijt met zijn ”Arabische zomer : twintig vrouwen in Al Andalus” de spits af.
De auteur reist doorheen het Moorse Spanje van de achtste tot de veertiende eeuw in grote cultuursteden zoals Córdoba, Sevilla, Granada en Valencia en ontmoet daar 20 sterke vrouwen (al dan niet gesluierd) zoals Zahra, naar wie de Moorse paleisstad Medina al Zahra bij Córdoba werd genoemd of prinses Wallada die literaire salons opende.
In het boek “Vergeten koninkrijken : een verborgen geschiedenis van Europa” laat Norman Davies al die grote en kleine  koninkrijken en staten herleven, die Europa eens rijk was, maar in hun korte of lange bestaan overwonnen werden zoals het Visigotische koninkrijk dat vanaf de Vde eeuw over het Iberisch schiereiland heerste, maar in 711 als wraak voor de verkrachting van een Arabische prinses  aan het Visigotische hof (Lucas Cathérine weet er alles over) door een Moors expeditieleger van de kaart werd geveegd. Ook de Etrusken, Bourgondiërs, Byzantijnen passeren de revue.

Voor de thuisblijvers mogen nieuwe boeken over Gent niet ontbreken. Exact 100 jaar geleden opende Gent zijn deuren voor de wereldtentoonstelling van 1913. Een waaier van boeken is dit jaar al uitgegeven :  Impact : wereldtentoonstelling Gent 1913Wereldtentoonstelling Gent 1913 door Joost Vandommele, Oud Vlaendren opnieuw bezocht door Rudy Claerman, Gent 1913 : op het breukvlak van de moderniteit  en Wandelen door Gent 1913-1918 : van wereldtentoonstelling tot wereldoorlog door Peter Jacobs.

In “De nieuwe religieuze intolerantie : een uitweg uit de politiek van de angst” schuwt de filosofe Martha Nussbaum de controverse niet. Ze onderzoekt de wortels van religieuze onverdraagzaamheid. In een toegankelijk betoog haalt ze vele voorbeelden aan en gaat op zoek naar redelijke antwoorden gebaseerd op het principe van de menselijke waardigheid en inlevingsvermogen.

Zomerboeken non-fictie 2013 in Bib Zuid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s