GELEZEN: Stad der Engelen & Ein Tag im Jahr: 1960-2000 door Christa Wolf


stad der engelenChrista Wolf (1929-2011) was een gereputeerde schrijfster uit Oost-Duitsland. Na de val van de muur werd bekend dat zij kort voor de Stasi heeft gewerkt als informante. Dit bericht had een geweldige impact op het leven van Wolf.

In ‘Stad der Engelen’ verblijft de schrijfster een paar maanden in Los Angeles. Zij houdt een dagboek bij waarin ze haar persoonlijke impressies van het leven in de stad noteert. Maar ook haar worsteling met het verleden komt steeds duidelijker in beeld. Het boek kreeg in 2010 de Uwe-Johnson-Preis en de Thomas-Mann-Preis. Wij hebben dit boek in de Duitse en Nederlandse versie.

‘Ein Tag im Jahr : 1960-2000’ is een ander werk van Wolf waarin het verleden centraal staat. In 1960 besluit de schrijfster elk jaar een verslag te maken van wat er op 27 september gebeurt. Zij doet dit naar aanleiding van een oproep aan schrijvers om een dag per jaar te beschrijven, een idee dat eerder in 1935 door Gorki was gelanceerd. De gekozen formule levert een springerig beeld op van de wereldgeschiedenis en het leven van Wolf. Het is als een film die versneld wordt afgespeeld en af en toe wordt stilgezet. De veranderlijkheid van het leven komt duidelijk naar voor. Niets blijft voor altijd duren. Wij hebben dit boek in het Duits.

Kristine De Messemaeker

GELEZEN: Stad der Engelen & Ein Tag im Jahr: 1960-2000 door Christa Wolf

Een gedachte over “GELEZEN: Stad der Engelen & Ein Tag im Jahr: 1960-2000 door Christa Wolf

  1. MyriamV zegt:

    Als je de film ‘Das Leben der Anderen’ hebt gezien of de recente tv-serie ‘Die Weissensee Saga’, dan begrijp je wel hoe mensen bezwijken onder de druk om voor de Stasi te gaan werken. Beklemmend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s