De zomer van het spannende boek.


thrillergidsOp vrijdag 31 mei startte in Nederland de “Maand van het spannende boek“. Op de Vlaamse “Zomer van het spannende boek” is het nog wat wachten, die gaat pas midden juni van start en voorlopig ontbreekt er concrete informatie. Maar voor de thriller- en detectivelezer op zoek naar relevante info is er al heel wat interessants te vinden. Zo maakte de onmisbare Vrij Nederland Thriller- en Detectivegids 2013 net haar vijfsterrenthrillers bekend, met John le Carré’s Een broze waarheid als winnaar. De overige titels die vijf sterren wegkapen zijn Het stille graf van Tove Alsterdal, Bekraste zielen van R. J. Ellory, Villa triste van Lucretia Grindle, Slaap van Lars Kepler, De profeet van Michael Koryta en Nacht in Noorwegen van Derek B. Miller. Een die-hard fan van John le Carré – de grand old man van de misdaadliteratuur is intussen 81 – las onlangs overigens al zijn werk en geeft op Slate.com een ranglijst ervan mee, en passant gaf  hij er ook een top van John le Carré verfilmingen prijs.

Vast ingrediënt van de Nederlandse actiemaand is ook de toekenning van De Gouden Strop en De Schaduwprijs. De Nederlandse auteur Michael Berg kreeg De Gouden Strop voor Nacht in Parijs, debutant Walter Lucius verwierf De Schaduwprijs. Geen Gouden Strop dus voor Jo Claes’ Getekend vonnis en voor de Nederlandse auteur Arjen Lubach die met IV zijn eerste thriller schreef, zij waren samen met Corine Hartman en Charles Den Tex genomineerd.

En uiteraard spannen uitgevers en boekhandels zich in met promotionele acties.  Zo touren bestsellerauteurs Karin Slaughter en het duo Nicci French langs Nederlandse boekhandels. Beiden prijkten aan de top van de spannende boekenverkoop in 2012, respectievelijk met Genadeloos en Dinsdag is voorbij en brachten met Stille zonden en Wachten op woensdag splinternieuw werk.

In het rijtje activiteiten dat de CPNB organiseert valt ook het originele initiatief Museummaandag op. Maandag 17 juni speelt het crème de la crème van de Nederlandse thrillerauteurs conservator van één dag in hun favoriet museum en bieden de bezoekers er een origineel programma aan. Hoe de enige Vlaming in het gezelschap, de tweevoudig winnaar van de Gouden Strop Bram Dehouck, dit aanpakt in het Haarlemse Teylermuseum kan u hier lezen.

Over de Vlaamse actieweken is nog weinig bekend, wel zorgt filmdistributeur Lumière in de zomermaanden voor een Crime On Tour met filmpremières van Henning Mankells De gekwelde man en van Camilla Läckbergs Oorlogskind. En De Morgen Boeken van woensdag 29 mei bracht een misdaadspecial tjokvol lijstjes met spannende boeken van eigen bodem, met misdaadboeken uit Scandinavië en wereldwijd. Daarin figureren ook nieuwe of minder bekende namen als Luc Boonen, Sara Blaedel, Harry Bingham en Nele Neuhaus. En wat ons betreft verdienen ook deze auteurs een plaatsje in de lijstjes van beter recent werk: het Italiaanse schrijversduo Francesco Guccini en Lorriano Macchiavelli, de Catalaan Pere Antoni Pons, Roger Hobbs, de Vlaamse jeugdauteur Hilde Vandermeeren-  die met Als alles duister wordt als thrillerschrijfster debuteert – en vooral Parker Bilal (pseudoniem van de Engelse Soedanees Jamal Mahjoub) die in De donkere straten van Caïro een originele detective in een aparte setting laat opdraven. Want na de zoveelste thriller waarin mistroostig over de Scandinavische kusten wordt gestaard of de Amerikaanse onderwereld binnenstebuiten wordt gekeerd is men wel eens toe aan iets anders.

Deze en andere tips werden door de bibliotheek opgenomen in de lijst “Zomer van het spannende boek 2013“.

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

De zomer van het spannende boek.

Een gedachte over “De zomer van het spannende boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s