Bontridder, ‘de beste Vlaamse modernist’


bontridderOp 17 mei presenteren de KANTL en de UGent de ‘Tijd-en-Mens-poëzie’ van Albert Bontridder, in aanwezigheid van de dichter. Bontridder (°1921) is een tijdgenoot van Jan Walravens en zat samen met o.a. Louis Paul Boon en Hugo Claus in de redactie van het legendarische Tijd en Mens.

Albert Bontridder is een van de belangrijkste naoorlogse Vlaamse dichters. Met bovengenoemden en Remy C. Vandekerckhove, Marcel Wauters en Ben Cami staat hij geboekstaafd in de Vijftigers-bloemlezing Waar is de eerste morgen? (1955). Walravens beschouwde die generatie dichters als de eerste waardige opvolgers van Gezelle en Van Ostaijen, en Bontridder als de beste Vlaamse modernistische dichter.

Beroepshalve was Bontridder architect; hij tekende o.a. huize Isengrimus van Boon. Als dichter debuteerde hij met de bundels Poésie se brise en Hoog water (beide 1951, waaruit voorpublicaties verschenen in het experimentele tijdschrift Tijd en Mens):

‘Ik ben mijn lichaam niet

in de muren van de cel
hebben de bomen duizend ogen
de vrouwen duizend lippen die tasten aan het hart

ik ben
de adem van het kind die draait
en in het heizand
stokt
(…)’

In 1955 verscheen Dood hout, met een inleiding van Louis Paul Boon en tekeningen van Cobrakunstenaar Corneille, dat werd bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord. In 1972 won hij de Jan Campertprijs, het jaar daarop verscheen een bloemlezing Gedichten 1942-1972. In totaal verschenen zo’n 20 dichtbundels.

Het afgelopen decennium brachten de uitgevers DRUKsel en Poëziecentrum nog recent nieuw werk van de inmiddels hoogbejaarde dichter uit en organiseerde Passa Porta een hommage . En nu, zestig jaar na de eerste publicaties, stelden Yves T’Sjoen, Els Van Damme en Liesbeth Van Melle een wetenschappelijke teksteditie samen, die verschijnt onder de titel Naakt als glas: de Tijd en Mens-poëzie van Albert Bontridder.
bij Academic & Scientific Publishers.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en de Vakgroep Letterkunde (Afdeling Nederlands) van de Universiteit Gent presenteren Naakt als glas van Albert Bontridder op vrijdag 17 mei om 17 uur in de KANTL, Koningstraat 18, Gent.

Dichter Roger de Neef leidt in, Inge Braeckman leest voor, poëziecriticus Paul Demets interviewt.

Jean-Paul Den Haerynck, Literatuurafdeling

Bontridder, ‘de beste Vlaamse modernist’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s