Uitgelezen 10: daar zit muziek in!


IdIcoonVooruit wordt 100, Uitgelezen wordt 10! Uitgelezen, dat is literatuur ontdekken én muziek, want voor en na krijgt het publiek een live (solo)nummer te horen.

Tijdens de recentste Uitgelezen bijv, op 16 april, heeft de ‘nieuwe’ Helmut Lotti drie nummers uit zijn recentste cd Mijn hart & mijn lijf gezongen. Knappe songs, stevig Vuur, en wat een Angst!  Sinds zijn ommezwaai naar het betere of literaire lied – zijn programma poëzie op muziek tijdens Passa Porta 2011 was een verrassing – gaat Lotti resoluut verder die richting uit. Deze nieuwe cd maakte Lotti met de muzikanten van De Gieren, op teksten van het duo Bart Vanegeren-Helmut Lotti, een enkele keer van Hugo Claus of van Lotti’s vriendin Jelle Van Riet. Ik ben echt nieuwsgierig naar hun optreden in de Gentse Capitole op 24 mei. Met decors van Abattoir fermé, die vorig jaar een overdonderende Maeterlinck enscenering brachten, en nu de videoclip voor Lotti’s Roofdier, dat belooft.

Zo trakteren Peter Van den Eede en zijn team je telkens op een intiem optreden van nieuw en bekend talent. O.a. Lady Linn, Bent Van Looy van Das Pop, ook gast in het panel, Els Dottermans, Flip Kowlier en An Pierlé traden er op. En Fien Sabbe zorgt voor mini-interviews.
Van het jonge talent herinner ik mij nog levendig de toen nog totaal onbekende ‘eenvrouwsband’ Liesa Van der Aa. Je keek met open mond naar haar verbluffende techniek – ze maakt live opnames met een ‘loop station’, die ze meteen gebruikt als beat voor haar stem en vioolspel – en tegelijk hoorde je vreemd mooie songs.
Ook de piepjonge Nele Van den Broeck – die we kennen van Het laatste woord bij Iedereen beroemd op dinsdag – was er te gast, met haar kleine gitaar en haar schijnbaar eenvoudige maar o zo rake teksten.
Soms komen mensen vooral of zelfs uitsluitend voor de muzikale gast naar Uitgelezen. Zoals dat ene meisje die de hele avond bleef doorlezen in een boek – tijdens Uitgelezen, je moet het durven –  maar zodra de muzikant (Jasper Steverlinck?) op het podium verscheen gefascineerd stond te kijken en te luisteren. En na elk nummer dook ze opnieuw haar boek in.

De laatste Uitgelezen van dit seizoen op 25 mei wordt een super feesteditie, want behalve 100 jaar Vooruit wordt het de bekroning van zowaar de 10de  Uitgelezen jaargang,  en toevallig ook nog de 199ste Uitgelezen editie. Die avond komt a-e-i-o-u  Selah Sue optreden, intussen een grote naam, maar als piepjong talent stond ze jaren geleden ook al op het Uitgelezen podium.

Maar uiteraard ga je vooral naar Uitgelezen voor de literatuur: de drie boeken op tafel worden aangeboden door special guest Dimitri Verhulst, met zijn eigen nieuwe boek en de laatste van Coetzee, minister Paul Magnette en radiocoryfee Paula Semer. Allen daarheen!

Myriam Verreycken

Uitgelezen 10: daar zit muziek in!

Een gedachte over “Uitgelezen 10: daar zit muziek in!

 1. bibliotheekgent zegt:

  Alle panelleden gaven hun topboek van de voorbije 10 jaar:
  – Jos Geysels: Omega minor (Paul Verhaeghen)
  – Paula Semer: De buitenkant van meneer Jules (Diane Broeckhoven)
  – Anna Luyten: Alsof het voorbij is (Julian Barnes)
  – Dimitri Verhulst: De uitverkorene van de heer (Albert Cohen)
  – Phara de Aguirre: Einde en begin: verzamelde gedichten (Wislawa Szymborska)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s