100 jaar Vooruit – ook in bib Zuid


affichezondersponsors_A2_vooruit_264breedOp 1 mei start in het STAM de tentoonstelling ‘100 jaar Vooruit’. In de inkomhal van de bib aan het Zuid krijg je tot 17 juni al een voorsmaakje van wat daar zoal getoond wordt.

Honderd jaar, dat wordt gevierd – in Vooruit, maar ook in het STAM. Een historische tentoonstelling (tot 1 december 2013) belicht het gebouw, de betekenis ervan voor Gent en de vele activiteiten die er de voorbije eeuw hebben plaatsgevonden: theater, film, concerten, debatten, feestelijke evenementen en zoveel meer. ‘100 jaar Vooruit’ vertelt een verhaal over ontmoeting, cultuur en engagement.

De socialistische coöperatie Vooruit bouwde in 1913 in de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat een eigen Feestlokaal. Dit architecturale pronkstuk moest een ‘opera voor de werkmens’ worden. Onder het motto ‘Kunst veredelt’ kregen de arbeiders onder meer een bioscoop, bibliotheek en theaterzaal. Samen met een café en restaurant vormde dit een heus paleis voor verstrooiing, ontplooiing en politieke strijd. Vele decennia lang was het Feestlokaal het culturele bastion van de Gentse socialistische beweging. In 1982 werd het omgevormd tot een onafhankelijk sociocultureel centrum, dat uitgroeide tot het kunstencentrum dat Vooruit vandaag is.

In de bibliotheek aan het Zuid tonen een aantal foto’s welke activiteiten zoal plaatsvonden in Vooruit in de socialistische periode en na 1982. Verbazingwekkende foto’s, zoals bijv de voorgevel in de periode van de Duitse bezetting, of een modeshow in het café in de jaren ’60. Je kan er blijven naar kijken, je ontdekt steeds interessante details. Een leuke smaakmaker voor wie de tentoonstelling in het STAM nog niet heeft bezocht of een fijne herinnering eraan.

Je kan er ook boeken bekijken uit de collectie van de bib: over Vooruit vroeger, over de socialistische beweging in Gent en ‘vader’ Anseele en over het kunstencentrum Vooruit. Er is nog een historische link tussen de bib en Vooruit: bij het opdoeken van de oude bibliotheek van Vooruit heeft de Stedelijke Openbare Bibliotheek heel wat boeken overgenomen, waarvan een groot deel nog steeds in het magazijn worden bewaard. Je kan die boeken opvragen om in te kijken of om te lenen.

100 jaar Vooruit – ook in bib Zuid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s