Onverfilmbare Vian verfilmd


L'ecume des joursMomenteel kan u in de bioscoop terecht voor de nieuwe film van Michel Gondry, ‘L’écume des jours’. Met deze verfilming van Boris Vians gelijknamige boek uit 1947 behaalt de immer originele Franse regisseur eindelijk weer het niveau van zijn ‘Eternal  sunshine of the spotless mind’ (2004).

Michel Gondry, die ook bekend is vanwege zijn innovatieve videoclips voor o.a. Daft Punk, Björk en Radiohead, combineert zijn rijke fantasie met die van Vian en neemt u mee op een rollercoaster door een feeërieke wereld, vol ambachtelijke special effects.

Deze cultroman van Boris Vian (1920-1959) werd lang als onverfilmbaar beschouwd vanwege de vele surrealistische elementen. Het is een tragisch liefdesverhaal over een idyllisch huwelijk dat in een lijdensweg verandert wanneer Chloé (Audrey Tatou) getroffen wordt door een vreemde ziekte. Er groeit namelijk een waterlelie in haar long en om de behandeling te financieren moet haar man Colin (Romain Duris) de meest absurde, onzinnige jobs aanvaarden om de rekeningen te kunnen betalen.

De creatieve duizendpoot Boris Vian was naast schrijver van romans en poëzie ook chansonnier, jazzjournalist, directeur van een platenmaatschappij en vertaler. Hij was ook een gepassioneerd trompettist, hoewel hij vanaf zijn jeugd hartproblemen had en het trompet spelen hem werd afgeraden omdat “iedere noot die hij speelde hem een dag van zijn leven zou kosten”. Vian trok zich van dit doktersadvies echter niks aan. “Ik kies voor de trompet en de dood.”
Hij stortte zich in het Parijse nachtleven waar hij bevriend werd met o.a. Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir en Camus. Vian gaf kleur aan het Saint-Germain-des-Prés van de jaren vijftig, waar hij als trompettist sier maakte in de legendarische jazzclub Le Tabou.
In de overtuiging dat hij nooit oud zou worden, creëerde hij als een bezetene: 11 romans, 4 dichtbundels, diverse toneelstukken, 400 chansons en ontelbare jazzkronieken.
boris-vian-le-swing
Vians werk veroorzaakte indertijd flink wat controversie en zijn schandaalroman‘J’irai cracher sur vos tombes’ (‘Ik zal spuwen op jullie graf’) bezorgde hem zelfs een rechtszaak. Dit behoorlijk schokkende verhaal over racisme in een Amerikaans provinciestadje schreef hij op vraag van zijn uitgever, die een hard boiled novel wou met veel seks en geweld. Het verscheen in 1946 onder het pseudoniem Vernon Sullivan en aanvankelijk beweerde Vian dat hij enkel de vertaler was.

Legendarisch is ook het verhaal hoe Boris Vian aan zijn eind kwam: 23 juni 1959 neemt hij met tegenzin plaats in de Parijse cinema Le Marbeuf voor een proefvoorstelling van de verfilming van ‘J’irai cracher sur vos tombes’. Inmiddels was hij de rechten op dit boek kwijt en hij had al geëist dat zijn naam van de aftiteling zou worden gehaald. Na een paar minuten begint Vian zich flink op te winden over de prestaties van de acteurs waarna hij in elkaar zakt. Op weg naar het ziekenhuis bezwijkt hij aan een hartaanval.

Pas na zijn dood werd zijn werk echt naar waarde geschat. Met het 50-jarig overlijden in 2009 kwam er een golf van herdenkingsuitgaven op de markt, zoals ‘Boris Vian : “si j’étais pohéteû“’ en ‘Boris Vian : le swing et le verbe’. In 2010 kreeg hij het ultieme eerherstel met het verschijnen van zijn oeuvre in de prestigieuze Pléiadereeks, het Franse schrijverswalhalla.

Ook zijn muzikaal oeuvre werd herontdekt met o.a. de hommage ‘À Boris Vian : on n’est pas là pour se faire engueuler!’ waar onder meer Carla Bruni en Jane Birkin aan meewerkten.

Bezoek ook zeker eens de prachtige website die aan Boris Vian werd gewijd, waar u alle facetten van deze fascinerende artiest kunt ontdekken.

Ludovic Bouckaert, Literatuurafdeling

Onverfilmbare Vian verfilmd

Een gedachte over “Onverfilmbare Vian verfilmd

  1. Het boek werd overigens al in 1968 (!) verfilmd. Charles Belmont regisseerde de, vandaag vergeten, poging met in de hoofdrollen Jacques Perrin en Marie-France Pisier, naast Sami Frey en Alexandra Stewart.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s