Vuurkraal wint De Kleine Cervantes 2013


prijs BWVuurkraal van Noëlla Elpers wint de 15e editie van De Kleine Cervantes.

Op donderdag 25 april vond in de Kopergietery Rabot het slotdebat plaats van de Gentse jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes 2013. Er waren zo’n 130 enthousiaste leerlingen aanwezig van 9 Gentse scholen. Elke leerling had vooraf per boek een citaat neergeschreven. De boeken werden telkens ingeleid door een zelfgemaakte trailer en daarna werden er vijf quotes getrokken door de jonge presentator Igor, alias ‘Cervantes de kleine plezantes’. De leerlingen die dit hadden neergeschreven werden op het podium geroepen en mochten in het gezellige decor nog even hun mening uiten over het boek.

De 12- tot 14-jarige lezers waren zeer kritisch, maar vooral eerlijk. Elk boek had zijn voor- en tegenstanders. Enkele uitspraken:

  • “Dit boek brengt zelfs stoere macho’s aan het huilen.”
  • “De tekeningen waren zeker een meerwaarde voor het boek.”
  • “Zelfs na het lezen van het boek dacht ik nog aan het verhaal terug.”

De leerlingen kozen uit 6 geselecteerde boeken:

Na de middag was het grote moment aangebroken… de bekendmaking van de winnaar. Het was een spannende strijd tussen Vuurkraal en Het naveltheater. Het boek Vuurkraal werd met luid applaus bekroond. Het is een historisch verhaal dat de avonturen vertelt van Meyrem, een Moorse buikdanseres uit de entourage van hertogin Johanna van Bourgondië. Noëlla Elpers won in 2009 al eerder de Kleine Cervantes voor haar historisch verhaal Dolores.

Noëlla ElpersDe schrijfster kreeg de prijs uit handen van Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen Annelies Storms. De prijs was ook dit jaar een in opdracht gemaakte tekening van de wereldwijd vermaarde (en in Gent wonende) illustrator Carll Cneut. De tekening werd ook gebruikt voor de affiche en een aandenken voor de jongeren.

Op het einde van deze geweldige dag mochten de jongeren de aanwezige auteurs interviewen en hun boeken laten signeren.

Op naar volgend jaar!

“De Kleine Cervantes – Jeugdliteratuurprijs” is een initiatief van WOCK (Werken in Onderwijs aan Cultuur en Kunst) i.s.m. de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent en de Kopergietery.

Vuurkraal wint De Kleine Cervantes 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s