Keuzelijst ‘schatten uit ons magazijn’ en een nieuw boek over Gent 1913


gent1913Op de Erfgoeddag van zondag 21 april werden bijzondere werken uit onze magazijncollectie voorgesteld. Waar vind ik de dobbele schapers almanak, jongens en wetenschap van 1961, het Gents woordenboek?  We hebben de titels samengebracht in een kleine keuzelijst.
Ook enkele nieuwe werken over Gent kwamen ter sprake.

Bij ‘Wandelen door Gent 1913-1918’ willen we nog even stilstaan.

In 1913 werd in Gent een wereldtentoonstelling gehouden.
Wereldtentoonstellingen waren populair  sinds de tentoonstelling in Londen in het Crystal Palace in 1851. Na Londen en Parijs (de Eiffeltoren is een blijvende getuige) volgden ook Belgische steden zoals Brussel, Luik en Antwerpen. Gent kon niet achterblijven.
Het initiatief werd genomen door enkele industriëlen die al snel de stad konden overtuigen. Burgemeester Emile Braun voerde reeds jaren een gedurfd plan uit om de Kuip van Gent te renoveren en het geschikte moment leek gekomen om Gent in zijn nieuwe gedaante aan de wereld te tonen. Er werd een extra inspanning geleverd om voor 1913 klaar te zijn.
De renovatie van de Kuip heeft het beroemde zicht op de drie torens opgeleverd. Vroeger waren de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en het Gravensteen omringd door  kronkelende straatjes. Braun heeft de monumenten vrijgemaakt door de huizen af te breken. Vanop de nieuwe Sint-Michielsbrug kon de bezoeker van Gent al dit fraais bewonderen  en meteen een blik werpen op de gerestaureerde gevels van de Graslei.
De tentoonstelling had plaats op het terrein van het Citadelpark en rond het Sint-Pietersstation op de gronden waar later het Miljoenenkwartier is ontstaan. Het station werd trouwens speciaal voor de tentoonstelling gebouwd.
Verschillende landen waren aanwezig met een eigen paviljoen. Frankrijk trad sterk op de voorgrond. Duitsland nam officieel niet deel maar was vertegenwoordigd door de industrie onder leiding van het Krupp-concern.  De paviljoenen zijn na de tentoonstelling afgebroken want het waren maar tijdelijke constructies:  metalen of houten frames met pleister erop. Daarom is er slechts één gebouw overgebleven: het feest- of floraliënpaleis.
1913 was een hoogtepunt voor Gent. De tentoonstelling lokte 9,5 miljoen bezoekers en liet een schuldenput van 4,5 miljoen frank (25 miljoen euro) achter.
Daarna kwamen de Duitsers. Burgemeester Emile Braun is erin geslaagd door onderhandelingen bloedvergieten bij de bezetting van Gent in 1914 te voorkomen. Maar deportaties van werklieden kon hij niet vermijden. Op het einde van de oorlog is hij trouwens zelf naar Duitsland weggevoerd.
De sporen van de tentoonstelling en de oorlog kunt u terugvinden in een nieuwe gids voor Gent:  ‘Wandelen door Gent: 1913-1918 : van wereldtentoonstelling tot wereldoorlog’.

Kristine De Messemaeker, afdeling Non-Fictie, collectie Gent

Keuzelijst ‘schatten uit ons magazijn’ en een nieuw boek over Gent 1913

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s