10 jaar Het Liegend Konijn (2003-2012)


lkOp zaterdag 27 april wordt het eerste nummer van de jaargang 2013 van Het Liegend Konijn voorgesteld in het Gentse Poëziecentrum. Al tien jaar heeft oprichter Jozef Deleu ‘nieuwe gedichten uit het nest geroofd’ voor zijn unieke ‘tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie’.

Poëziecriticus en dichter Piet Gerbrandy en oprichter Deleu zelf lichten bij die gelegenheid verleden en toekomst van het blad toe, de dichters Ellen Deckwitz, Jo Govaerts en Anton Korteweg lezen voor en Harald Austbø speelt cello.

Het Liegend Konijn ontleent zijn naam niet aan de groteske van Paul van Ostaijen uit zijn Diergaarde voor kinderen van nu. Die werd – een beetje misleidend – 10 jaar lang op de achterflap afgedrukt, maar Deleu licht nu de sluier op.
De titel gaat terug op een handvest van het Internationaal Genootschap voor Taalvernuftelingen dat na de val van de Berlijnse Muur in 1990 in Boedapest was opgericht. Het meest illustere lid van het genootschap werd Hugo Claus, nadat hij op 8 februari 1998 de lof had gezongen van het konijn tijdens het beruchte programma Schalkse Ruiters op de Vlaamse Televisie. Andere leden waren afkomstig uit Hongarije, Polen, Joegoslavië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Het genootschap ging voor de millenniumwisseling ter ziele.

Vanaf 2003 blies Deleu Het Liegend Konijn nieuw leven in. Het brengt twee keer per jaar uitsluitend nieuwe, ongepubliceerde gedichten, uit Vlaanderen en Nederland.
Honderden dichters hebben al aan Het Liegend Konijn meegewerkt. Ze vormen een bont gezelschap van jonge debutanten, rijpe poëten en oude meesters. Diversiteit en respect voor zeer uiteenlopende poëtica’s liggen aan de basis van deze kleurrijke waaier poëzie.
‘Dichters zijn ongeremder dan vroeger, misschien ook eenzelviger, doordat de maatschappij ondanks al haar zogenaamde openheid, zo dwingend neigt naar oppervlakkigheid en stuitend consumentisme,’ concludeert Deleu.

In de nieuwste aflevering 2013 staan 186 nieuwe gedichten van 32 dichters.

Sinds 2007 wordt in samenwerking met deBuren.be ook een tweejaarlijkse Debuutprijs Het Liegend Konijn uitgereikt. Winnaars waren Ester Naomi Perquin met Servetten halfstok (2007), Ruth Lasters met Vouwplannen (2007) en Lieke Marsman met Wat ik mijzelf graag voorhoud (2011).

Van woensdag 17 april tot en met dinsdag 11 mei kan u alle afleveringen van Het Liegend Konijn, de bekroonde bundels en de debuutbundels waaruit eerder gedichten in Het Liegend Konijn verschenen, bekijken, raadplegen en lenen in de poëziehoek op de literatuurafdeling van Bib Zuid. U kan er ook de winnende gedichten lezen (die in 23 Europese talen zijn vertaald, dat is namelijk een deel van de verdiende prijs).

Ook uitgevers weten inmiddels dat Het Liegend Konijn een echt ‘proefstation’ is, getuige het aantal dichters dat na publicatie in het blad ook met een poëziebundel kon debuteren: Y.M. Dangre, Delphine Lecompte, Sylvie Marie, Xavier Roelens, Lies van Gasse, Michaël Vandebril,…: een uitgebreidere lijst vind je in de bib.

‘Dichters zijn gangmakers voor wat er te gebeuren staat met de mens en de wereld. Zij beoefenen een unieke vorm van humanisme, ook in hun meest wanhopige verzen.’

Meer over het jarige Het Liegend Konijn in kranten en tijdschriften vind je hier.
Meer over Het Liegend Konijn op tv in ‘De Zevende Dag’ vind je hier.

Jean-Paul Den Haerynck, Literatuurafdeling

10 jaar Het Liegend Konijn (2003-2012)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s