Gouden Boekenuil en Libris Literatuurprijs 2013, een round-up


librisVoor de genomineerden van de Gouden Boekenuil 2013 en Libris Literatuurprijs 2013 komt het uur van de waarheid stilaan nabij. Op 4 mei 2013 weten Oek de Jong (Pier en oceaan), Marja Vuijsje (Ons kamp), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen), Peter Terrin (Post Mortem) en Arnon Grunberg (De man zonder ziekte) of ze het Gouden Boekenuilbeeldje mee naar huis kunnen nemen. De uitreiking vindt dit jaar plaats in de Gentse Vooruit.

Oek de Jong, Arnon Grunberg en Tommy Wieringa mogen een tweede keer de spanning verbijten want zij maken samen met Esther Gerritsen (Dorst), Elvis Peeters (Dinsdag) en Christiaan Weijts (Euforie) op 6 mei hun opwachting in het Amsterdamse Amstelhotel voor de uitreiking van de Libris Literatuur prijs. De kans dat Arnon Grunberg, die beide prijzen al enkele keren won, er zal opdraven is wellicht gering, benieuwd ben ik wel of Elvis Peeters’ partner en co-auteur Nicole Van Bael de televisie-camera’s zal trotseren.

In aanloop naar de prijsuitreikingen krijgt u alvast de kans zich in één en ander te verdiepen. Canvas start op 15 april met videoportretten van de GoudenBoekenuil genomineerden en op de site kan u de oordelen van de door Bent Van Looy geleide Lezersjury volgen. Die geven op 27 april een eindoordeel dat resulteert in de Prijs van de Lezersjury. Geen participerende lezers bij Libris Literatuurprijs, maar ook daar houdt men van video en zet de organisator zes videoportretten via media-partner Casa Luna (NCRV) op haar site.

Zoals gebruikelijk leidde de bekendmaking van de shortlists tot commentaar van de literaire critici. Vanuit Vlaanderen kan zeker opgemerkt worden dat Joost Vandecasteele (Massa) en vooral Koen Peeters (Duizend heuvels) misschien wel een trapje hoger hadden mogen staan. Her en der werden wat vraagtekens geplaatst bij het juryrapport voor de genomineerden van de Librisprijs. Die jury had het helemaal gehad met wat ze tijdens het selectieproces de ‘IKEA-roman’ was gaan noemen (“het boek lijkt als het ware geschreven met behulp van een handleiding”) en snakte “naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk”.

Zelf ben ik blij met de nominatie voor Marja Vuijsjes Ons Kamp. Het is mooi dat een Vlaamse literaire jury oog heeft voor deze Nederlandse familiegeschiedenis waarin de auteur op heldere, aangrijpende en nauwgezette wijze verhaalt hoe het haar joodse familie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verging.

Voor gedegen prognoses over de kanshebbers kan u de komende weken wellicht terecht bij de Standaard der Letteren, De Morgen Boeken, De Volkskrant Boeken en NRC Boeken die beschikbaar zijn in de tijdschriftenhoek van de literatuurafdeling in de Hoofdbibliotheek. Aparte recensies per boek kan u ook in de Hoofdbibliotheek online lezen door per titel in de catalogus de knop “inhoud/bespreking” aan te klikken.

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

Gouden Boekenuil en Libris Literatuurprijs 2013, een round-up

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s