Dag van de filosofie (20/04): ethiek en economie!


krugmanMet een themastand over ”Ethiek en Economie” sluit de bib aan het Zuid zich aan bij de eerste Gentse Dag van de Filosofie op 20 april, georganiseerd door de Universiteit Gent en Vormingplus.

Tijdens lezingen, workshops, debatten en een Filocafé kan elke geïnteresseerde meedenken met maatschappelijk geëngageerde filosofen en economen zoals Marc de Kesel, Ludo Abicht, Francine Mestrum en Glenn Rayp over de morele waarden die aan de grondslag van onze economie liggen en over mogelijke ethisch verantwoorde alternatieven.
Uitgangspunt is de malaise binnen het economisch denken, net nú die economische wetenschap haar maatschappelijke relevantie zou moeten bewijzen.

In de zoektocht naar de fundamenten van ons economische denken plaatsen hedendaagse economen sinds de crash van Wall Street in 1929 vaak de 2 invloedrijkste economische denkers tegenover elkaar: Milton Friedman (1912-2006) en John Maynard Keynes (1883-1946).
Friedman wordt als voorstander van de vrije markt als grote boeman afgeschilderd door Naomi Klein en in haar kielzog vele antiglobalisten. Zij houden zijn ideeëngoed verantwoordelijk voor de kloof tussen arm en rijk en spreken ronduit van een rampenkapitalisme.

Nobelprijswinnaar voor economie in 2008 Paul Krugman haalde daarentegen Keynes van onder het stof en onderstreept juist het belang van de ”sturende hand“ van Keynes, die stelde dat de overheid juist door investeringen de werkloosheid kan bestrijden en ons beschermt tegen een mogelijke deflatie. Voor alle duidelijkheid: Keynes was geen marxistische econoom.

Een genuanceerde analyse en tevens biografie over Milton Friedman vinden we terug in Red de vrije markt: de terugkeer van Milton Friedman van de Vlaamse econoom Johan Van Overtveldt.
Friedman richtte, aldus de auteur, zijn pijlen meer op de al even blinde volgelingen van Keynes dan op de grootmeester zelf!
Een niet onaardig detail is dat Van Overtveldt Friedman enkele keren in levenden lijve ontmoet heeft. Tijdens zijn laatste bezoek  in 2005 verklaarde Friedman aan de auteur dat hij zich zorgen maakte over een mogelijke zeepbel in de vastgoedmarkt in de VS, maar dat hij zijn vermoeden nog met harde cijfers moest bewijzen. Had Friedman maar meer ruchtbaarheid gegeven aan dat gevoel van naderend onheil !

En wat met Karl Marx? Zijn analyses blijven actueel, maar hij kon natuurlijk niet voorzien dat kapitalisten en proletariërs elkaar zouden omarmen in een consumptiekapitalisme, aldus filosoof Marc de Kesel.

De collectieverantwoordelijken van de afdeling non-fictie
(2de verdieping bibliotheek Zuid)

Dag van de filosofie (20/04): ethiek en economie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s