Vlaanderens Mooiste


RVVWie herinnert zich niet het beeld van het jongetje dat gek van blijdschap op zijn knieën viel in een maïsveld, zwaaiend met een bundel vlaggetjes, toen Tom Boonen voor de 3de keer de Ronde van Vlaanderen won. Een ronduit schitterend moment dat toont wat supporteren écht is: emotie!

In het boek  Supporters : leven voor de koers plaatsen fotografen Thomas Sweertvaegher, Gert Verbelen en Jelle Vermeersch nu eens niet de wielergoden maar hun fans in het daglicht. Prachtige foto’s langs het parcours leggen niet alleen de intense beleving vast maar ook een stuk van de Vlaamse ziel.

Nergens anders is men zo wielergek als in België. In Land van de koers zijn Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck onze gidsen door koersend Vlaanderen. Legendarische wielerplekken, nijdige hellingen, wielermonumenten en –cafés, fietsroutes in elke provincie passeren allemaal de revue.

En over enkele dagen is het hek helemaal van de dam met Flanders Classics, de wieler-14-daagse waarin Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem,  de Ronde van Vlaanderen, de Scheldeprijs en de Brabantse Pijl gereden worden en alle grote profploegen in Vlaanderen vertoeven. Bovendien is het dit jaar een heel bijzondere editie want Vlaanderens Mooiste, de Ronde van Vlaanderen, is 100 jaar oud. Deze verjaardag wordt herdacht in een aantal lezenswaardige uitgaven.

100 jaar de Ronde van Vlaanderen 1913-2013 vertelt in woord en beeld het verhaal van de Ronde, de legendarische winnaars, de machtsexplosies, de dramatische momenten.
In 100 x de Ronde presenteert Rik van Walleghem 100 opmerkelijke weetjes. (Waarom was het ‘Koarle’ van Wijnendaele die zijn volk leerde lezen?)
Ook het Nederlandstalige literaire wielertijdschrift  De Muur feliciteert de Ronde met een speciaal voorjaarsnummer. Vanaf 21 maart ligt bovendien het nieuw Vlaams wielertijdschrift Bahamontes  in de winkel met een bijdrage over de allereerste Ronde van Vlaanderen.
Maar vooral Het Vlaanderen van de Ronde is er eentje om op de boekenplank te hebben. Zoals ook in zijn andere boek over de Ronde van Frankrijk maakt Jeroen Wielaert een eigenzinnige reis door het historisch (wieler)landschap. De bijzondere band tussen de wielerklassieker en de Vlaamse regio, met zijn rijke geschiedenis en cultuur staan hier centraal zodat het boek eerder een reis- dan een wielergids is. Bijdragen van Tom Lanoye,  Dimitri Verhulst, Hugo Camps en anderen maken het tot een zeer boeiend geheel.

Wil je zelf als fietser alles aan den lijve ondervinden, het genot van afzien proeven, dan vind je in Vlaams toppenboek , 20 mythische Vlaamse bergen of  Fietsgids voor de wielerklassiekers  alle informatie om er tegen aan te gaan.

Als laatste mag zeker het boek Velo: 2nd gear : bicycle culture and style niet vergeten worden.  In dit stijlvolle fotoboek krijg  je een bonte verzameling van legendarische, maar ook gekke, creatieve en tot de verbeelding sprekende fietsen te zien. Zo staan er ook een paar foto’s in van de Retroronde.  Dit is een sedert 2007 jaarlijkse fietsmanifestatie waarin op retrofietsen en in retrokledij een deel van het Ronde van Vlaanderenparcours wordt afgelegd. Ook dit is wielerzot Vlaanderen…

Naar aanleiding van Flanders Classics is er vanaf 25 maart een tijdelijke boekenstand  over wielersport te vinden op de 3de verdieping van Bib zuid.

Dirk Bruneel, collectie sport

Vlaanderens Mooiste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s