Internationale Dag tegen Racisme & De Gentse Lente (21/3)


gentse lente 3Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville, een zwarte township in Oranje Vrijstaat-Zuid-Afrika een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten. De politie opende het vuur… 69 mensen werden gedood. De Verenigde Naties riepen deze dag in 1966 uit tot de Internationale Dag tegen Racisme.

In Gent krijgt 21 maart 2013 wel een geheel eigen invulling. Onder de noemer ‘De Gentse Lente’ nemen de Stad Gent samen met de universiteit en heel wat organisaties uit het middenveld symbolisch afscheid van hun ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’. Het Gentse schepencollege besliste om deze termen uit het bestuursakkoord te schrappen! Het evenement op Bij Sint-Jacobs is het sluitstuk van een breed gedragen campagne en wil een kantelmoment creëren voor een inclusief Gents Burgerschap.
Bekijk ook het filmpje Gent: Rauw en Onbesproken tegen Racisme, met de inbreng van talrijke Gentse bekende figuren, en gedeeltelijk opgenomen op het groendak van Bib Zuid.

Bibliotheek Gent zet in de week van 18 tot 22 maart de thema’s racisme en diversiteit in haar collectie in de kijker. Je vindt keuzelijsten zowel rond fictie als non fictie via de catalogus. Op de afdeling non-fictie (2de verdieping) is er een themastand.

Internationale Dag tegen Racisme & De Gentse Lente (21/3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s