Lamentatieweek in Muziekcentrum De Bijloke Gent


Bijloke_Lamentatieweek-flyer-120x165-1Het muziekcentrum De Bijloke Gent verdiept zich elk jaar rond Pasen in artistieke projecten over verlies, dood en treurnis.
De lamentatieweek wordt in 2013 van woensdag 20 tot en met zondag 24 maart georganiseerd.
Het centrale thema is dit jaar vrouwenleed.

Muziektheaterensemble de Veenfabriek, muziektheater Transparant en componist Wim Henderickx brengen een eigentijdse bewerking van de Griekse tragedie Medea. Peter Verhelst schreef een nieuwe versie van de mythe.

In het 18de eeuwse ‘Maddalena ai piedi di Christo’ van Antonio Caldara is de hoofdrol weggelegd voor de zondige Maria Magdalena, die aan de voet van het kruis vergiffenis krijgt van Jezus. Dit oratorium wordt opgevoerd door het Brusselse barokorkest Les Muffatti.

De vrouwelijke Afro-Amerikaanse a-capellagroep Sweet Honey in the Rock combineert de Afrikaanse koraalstijl met elementen uit de blues, gospel en jazz. De groep is opgericht in het begin van de jaren 1960 en hun Europese comeback start met het optreden in Gent.

Ook de voorstellingen van het muziektheatraal dansproject ‘The Wandering Womb’ van Joris Blanckaert en ‘Neeland’ een muzikale vertelling van Nic Balthazar zijn tijdens de lamentatieweek gepland.

Het volledige programma vind je hier.

Met een ticket van een concert tijdens de lamentatieweek in Muziekcentrum De Bijloke kan je van het kortingstarief genieten voor de tentoonstelling ‘Nerveuze vrouwen : twee eeuwen vrouwen en hun psychiaters’ in Museum Dr. Guislain.

Muziek met vrouwenleed als onderwerp komt ook nog aan bod na de lamentatieweek.
Op donderdag 2 mei 2013 is Stabat Mater van Arvo Pärt geprogrammeerd.
Het effect van oorlog op vrouwen wordt op woensdag 29 en donderdag 30 mei getoond tijdens de productie ‘Songs of Wars’. De Duitse componist Heiner Goebbels haalde zijn inspiratie voor een theatrale compositie uit Gertrude Steins memoires van haar leven in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gertrude Stein beschrijft in ‘Songs of Wars I have Seen’ het dagelijkse leven van vrouwen in oorlogstijd.

Philippe Paelinck

Lamentatieweek in Muziekcentrum De Bijloke Gent

Een gedachte over “Lamentatieweek in Muziekcentrum De Bijloke Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s