Wat als kinderen de Jeugdboekenweek organiseren? Participatie!


IMG_0810Zaterdag is het Jeugdboekenweekfeest! Dit jaar gingen we voor een totaal nieuwe aanpak bij de samenstelling van het programma…

De invulling van het feest werd telkens bepaald door enthousiaste bibmedewerkers die met het thema aan de slag gingen. Zo kreeg het feest in de loop der jaren enkele vaste waarden: iets voor de kleutertjes in de voormiddag, een teaser in de inkomhal, auteursworkshops in de namiddag en een groot slotspektakel. Voor de auteursworkshops kozen we auteurs of illustratoren genomineerd door de Kinder- en jeugdjury Vlaanderen (KJV).
Met het oog op de nieuwe bib aan de Waalse krook rezen enkele vragen binnen het Jeugdboekenweekteam. Wat als we het publiek waar we tenslotte de Jeugdboekenweek voor organiseren eens de touwtjes in handen geven? Voor sommige collega’s een gek idee dat veel vragen oproept: programmeren we dan zelf niks? Hoe pakken we dit aan? Wie krijgt het voor het zeggen? Toch maar zelf enkele activiteiten plannen voor de zekerheid? We contracteerden de vijfde klassen van Nieuwenbosch en doopten hen tot onze VIP klas, we wilden hen actief betrekken, enthousiast maken en hen de gekste ideeën ontfutselen. Zo creëer je toch de beste ambassadeurs? Een experiment was geboren!

We doorliepen een heel traject met beide klassen. Ze kregen een VIP rondleiding achter de schermen, zonder te weten wat de bedoeling was. Je kan een verslagje lezen op de blog van de klas. Pas later kregen ze geleidelijk aan meer info over de Jeugdboekenweek, het thema en hun aandeel in het verhaal. We werkten rond het thema tijd, hielden een brainstorm over mogelijke activiteiten, werkten de ideeën concreter uit en stelden een top 5 samen met beide klassen.

IMG_0447

TOP 5 5A

1. modeshow, historische kledij
2. slakkenrace
3. slaapfeestje
4. back to the future (auto of teletijdsmachine knutselen)
5. klokkenorkest

TOP 5 5B

1. toneel rond verleden heden en toekomst
2. quiz
3. cake en kookwedstrijd
4. speurtocht in de bib
5. spelletjes rond tijd

Met deze top 10 gingen de bibmedewerkers aan de slag. Het resultaat is het gevarieerde programma van het Jeugdboekenweekfeest waar alle ideeën in verwerkt zijn! We zijn terecht fier, en kijken met z’n allen uit naar de grote dag.
We bedanken de klassen, Juf Joyce, Juf Stefanie en juf Caroline voor hun inzet en enthousiasme!

Wil je meer lezen over dit participatietraject? Dat kan hier.

Jeugdboekenweek 2014.

Ben je een leerkracht in het vijfde leerjaar in een school in Gent, heb je dit gelezen en word je enthousiast van dit verhaal? Na een evaluatie van het project gaan we waarschijnlijk opzoek naar één of twee nieuwe VIP klassen die het voor het zeggen krijgen in de volgende Jeugdboekenweek. Stuur gerust een mailtje voor meer info!

IMG_0800
 

Wat als kinderen de Jeugdboekenweek organiseren? Participatie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s