Nacht van de Geschiedenis en Geschiedenisprijs 2013


Nachtgeschiedenis2013Dinsdag 19 maart heeft de 11de Nacht van de Geschiedenis plaats die dit jaar volledig in het teken van “Vakmanschap” staat. Die dag organiseert het Davidsfonds in héél Vlaanderen 240 zeer diverse  activiteiten.

Mensen met specifieke, vaktechnische beroepen komen die avond in tientallen Vlaamse steden, gemeenten en dorpen uitgebreid aan het woord : instrumentenbouwers, chocolatiers, brouwers, steenhouwers, imkers, kantwerksters, boekbinders, keramisten, glasblazers, juweliers, hoefsmeden…  Of poppenspeler Luk De Bruyker, beter bekend als Pierke Pierlala. Je kan ook gaan kijken naar verscheidene tentoonstellingen over oude ambachten.

Er zijn uiteraard demonstraties en vertellingen van beoefenaars van met uitsterven bedreigde beroepen zoals molenaars en koetsenbouwers bij, maar het hele opzet reikt verder dan die professies die je je bij “handenarbeid” en “traditionele ambachten” voorstelt… Bijvoorbeeld: onderzoeksjournalist Chris De Stoop illustreert  in de Sint-Pietersabdij  aan de hand van zijn verhaal over de Belgische zelfmoordterroriste Muriel Degauque hoe hij onderzoekt, beschrijft en het gebeurde probeert te begrijpen. Of is in tijden van  twitterjournalistiek, waan-van-de-dag-reportages en snel verdampende mediahypes onderzoeksjournalistiek toch ook al een met uitsterven bedreigd beroep ?
Maar elders komen er nog andere  sprekers die in elk geval geen bedreigde ambachten uitoefenen: geneticus Jean-Jacques Cassiman heeft het over DNA-analyse in gerechtelijk en forensisch onderzoek, ingenieur Dirk van Rompaey weidt uit over de “Vlaamse spitstechnologie” van een groot Belgisch baggerbedrijf  bij de verbreding van het Panamakanaal en de mediagenieke politierechter Peter D’Hondt – o.m. bekend van het veroordelen van een snelheidsduivel tot het lezen van de roman  Tonio van A.F.Th. Van der Heijden  – spreekt over zijn juridisch vakmanschap.
N.a.v. het evenement wordt er ook een nieuw fotoboek gepubliceerd, waarin 15 vakmannen hun levensverhaal vertellen: Hands on: 15 portretten, 15 handelingen.
Momenteel staat er een themastand op de 3de verdieping in Bib zuid waar je een selectie boeken over ambachten en oude beroepen uit deze keuzelijst kan vinden. En de brochures met het programma, dat je ook hier kan raadplegen.

In het kader van de Nacht van de Geschiedenis wordt 2 dagen daarvoor ook  al de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013 uitgereikt aan de persoon die het voorbije jaar “geschiedenis op de meest toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen bracht”. De genomineerden voor de shortlist  zijn dit jaar: Piet Chielens voor de vernieuwing van het In Flanders Fields-museum (Ieper), Marc Reynebeau voor het boek Katholiek Vlaanderen, Sven Speybrouck voor de programma’s Interne keuken en Publiek Geheim, Peter Vandekerckhove voor de documentaire  Meneer de Burgemeester, Herman Van Goethem voor de vernieuwing van het museum over Holocaust en mensenrechten Kazerne Dossin (Mechelen) en Marc Waelkens voor de tentoonstelling  ‘Sagalassos, City of Dreams’ in het Gallo-Romeins Museum (Tongeren).

Wouter De Raes, collectie geschiedenis

Nacht van de Geschiedenis en Geschiedenisprijs 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s