Multitalent Gerda Dendooven in de Paarse zetel (do.14 maart)


Gerda Dendooven3Schrijfster en illustratrice Gerda Dendooven zag haar werk – ‘de stoutste aller  Vlaamse kinderboeken’ – bekroond met Boekenleeuwen en –pauwen, Gouden en Zilveren Penselen, een Gouden Uil en een Vlaamse Cultuurprijs. Op 14 maart spreekt ze met Griet Pauwels over haar passies, in de Paarse Zetel in Bibliotheek Zuid (12.30u-13.15u).

Gerda Dendooven illustreert werk van collega’s jeugdauteurs: De verliefde prins (tekst Ron Langenus, Zilveren penseel 2000), Luna van de Boom (muzikaal prentenboek ism Bart Moeyaert en Filip Bral, Gouden Uil 2001), Meneer Papier (tekst Elvis Peeters), Dokter Deter (tekst Toon Tellegen),  en vele anderen. Ze maakte vrolijke tekeningen bij En rijen is plezant: 69 vuile Vlaamse volksliedjes, verzameld door Marita De Sterck.

Sinds 2000 schrijft ze zelf verhalen, waarvoor ze tegelijk tekst en beeld creëert. In sprookjes en volksverhalen vindt ze de gepaste taal om ‘moeilijke’ onderwerpen (dood, seksualiteit, angst) voor kinderen én volwassenen bespreekbaar te maken. Haar tekeningen, met felle kleurvlakken en donkere silhouetten, tonen de binnenkant van de ongewone personages in vaak bizarre en flamboyante verhalen.

Ook via theater hebben heel wat kinderen en hun (groot)ouders kunnen kennismaken met haar fascinerende verhalen: Mijn mama (2001, Driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs 2004), Soepkinders (een griezelopera voor Het Paleis), Het takkenkind (Laika, 2009), Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam (muziektheater), Roosje Rood (Roodkapje), Engeltjes op zondag, boefjes in de week (voor kamishibai), Meneer Papier (Tinnenpot, met Jo Decaluwe), Samen in bed (toneel, Anna’s Steen).

Sinds 1992 doceert Gerda Dendooven grafische vormgeving aan het Hoger St.-Lucas Instituut in Gent. Zelf studeerde ze af in Vrije grafiek aan de KASK. Als eerste Vlaamse Kinderconsul (2007-2008) was ze actief rond cultuureducatie voor kinderen. In 2009 verzorgde ze als curator de tentoonstelling ‘Gentse boekerijen’ in het MSK, samen met vormgever Gert Dooreman. Vorig seizoen gaf ze in de bibliotheek een uiteenzetting over haar ervaring met kinderen en jongeren, met prenten uit haar boek Jong gekweld: van Angst tot Zweet , aansluitend bij het project Gevaarlijk jong. Recent werkte ze mee aan Nerveuze vrouwen, de tentoonstelling van het Museum dr.Guislain.

Dit gesprek in de Paarse zetel – met beeld, als kennismaking met de stijl van Dendooven – wordt een ontmoeting met een veelvoudig getalenteerde dame van formaat!

Myriam Verreycken, voor de jeugdbib

Multitalent Gerda Dendooven in de Paarse zetel (do.14 maart)

4 gedachtes over “Multitalent Gerda Dendooven in de Paarse zetel (do.14 maart)

  1. MyriamV zegt:

   Inderdaad, schitterend boek (6+) van Wally De Doncker rond de vraag ‘wat als ik er niet was?’, met sprekende prenten van Gerda.
   En ja, slechts 15 van de meer dan 100 boeken vermeld. ;-)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s