Benali Boekt terug op televisie


BenaliNa een eerste reeks rond schrijvers en hun stad (“Benali in boeken“) en een tweede reeks waarin schrijvers werden gepolst naar hun drijfveren trok Abdelkader Benali vorig televisieseizoen in Benali Boekt op zoek naar de verhalen achter literaire klassiekers uit de Nederlandse literatuur.

Vanaf 3 maart is de minzame, onbevangen auteur terug op het scherm met een nieuwe reeks rond de blijvende invloed van spraakmakende literaire klassiekers. Intussen al de vierde reeks toch van dit literaire televisieprogramma en dat in een sector waarin de meeste pogingen na een of twee seizoenen aan de kant worden geschoven. De hedendaagse auteurs mogen dan wel ijverig bloggen, columns leveren aan kranten, opdraven in praatprogramma’s, reizen met tv-camera’s in hun zog of hun werk kort voorstellen bij Joos, De Wereld Draait door of Pauw en Witteman, louter literaire tv-programma’s als Iets met Boeken en het zeer verdienstelijke Paper trails dateren intussen al van enkele jaren terug.

Lof dus voor Abdelkader Benali en de Nederlandse omroep NTR die vanaf zondagavond 3 maart zes opeenvolgende zondagen vult met pure literaire televisie, ditmaal gewijd aan volgende klassiekers; Renate Dorresteins Een hart van steen, Oek de Jongs Opwaaiende zomerjurken, Ferdinand Bordewijks Bint, Harry Mulisch’ De zaak 40/61 en Gerbrand Bakkers Boven is het stil. Een beetje jammer wel dat nog geen Vlaamse klassieker in het vizier van de makers terecht kwam, hopen dus dat dit in 2014, in een eventueel vijfde seizoen kan worden rechtgezet.

Johan Eeckhout, literatuurafdeling

Benali Boekt terug op televisie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s