Stéphane Hessel overleden (1917-2013)


hesselStéphane Hessel, filosoof, diplomaat en activist, die miljoenen verontwaardigden, indignados en occupy’ers heeft begeesterd  met zijn pamflet Neem het niet! (Indignez-vous) is op hoge leeftijd gestorven.
Stéphane Hessel, geboren in Berlijn en zoon van de schrijver Franz Hessel  emigreerde in 1924 samen met zijn ouders  naar Parijs. In 1939 verkreeg hij de Franse nationaliteit.
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voegde hij zich te Londen bij het Franse verzet van Charles de Gaulle.
Bij een clandestiene missie in Frankrijk in het voorjaar van 1944 arresteerde de Gestapo hem en belandde hij in diverse concentratiekampen, waar hij op het nippertje aan zijn naderende executie wist te ontsnappen.
Na een ultieme vluchtpoging kon hij de oprukkende Amerikaanse troepen bereiken.

In Geloven in het onwaarschijnlijke : terugblikken om vooruit te kijken  schreef hij dat je niet alleen het onaanvaardbare niet accepteert, maar dat je ook ”vecht om er iets beter voor in de plaats te stellen”. Die aansporing lezen we ook in zijn werk Doe er iets aan: gesprekken met Gilles Vanderpooten.
De rol die men hem toeschreef aan de  redactie van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948 nuanceerde hij zelf. Hij was toen “slechts een jonge, lage diplomaat “die het voorrecht had om bij” heel serieuze mensen zoals René Cassin, Eleanor Roosevelt…aan tafel te schuiven, toen ze aan de redactie van de tekst werkten”.
Zijn “bescheiden” bijdrage vormde de leidraad van zijn verzet tegen onrechtvaardige structuren.

In De weg van de hoop verklaart hij samen met Edgar Morin, ook een verzetsstrijder, dat Frankrijk het voortouw moet nemen “in een beweging ter bevordering van een beschavingspolitiek”.
Hij was een globalist in het streven naar een menselijke samenleving, maar wilde deglobaliseren om de culturele diversiteit te behouden.

Vaarwel Stéphane!

Steven Aerts, collectieverantwoordelijke non-fictie

Stéphane Hessel overleden (1917-2013)

Een gedachte over “Stéphane Hessel overleden (1917-2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s